x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medici puţini, tratamente scumpe

Medici puţini, tratamente scumpe

de Magda Marincovici    |    10 Sep 2010   •   00:00
Medici puţini, tratamente scumpe
Sursa foto: /Thinkstock

Potrivit normativelor Ministerului Sănătăţii, la ora actuală, în sistemul spitalicesc, este un deficit de 7.000-8.000 de medici, iar pentru a ajunge la nivelul mediei europene ne-ar mai trebui încă 28.000 de medici, avertizează preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Vasile Astărăstoaie. Grav este că autorităţile nu recunosc existenţa fenomenului de părăsire a sistemului sanitar.

Astfel, în doar o lună, au fost eliberate 180 de certificate de conformitate pentru medici care intenţionează să părăsească ţara. "Ieşirile nu sunt acoperite de intrări, din cauza blocării posturilor, dar un motiv este şi acţiunea de recrutare a medicilor de către marile firme, iar veniturile obţinute de medici au devenit neacceptabile pentru ei şi aleg să plece", spune prof. dr Astărăstoaie.

Potrivit datelor Cegedim, numărul medicilor din România a scăzut de la 45.000 în anul 2000 la 36.780 de medici activi în acest an. În privinţa migraţiei personalului medical, preşedintele Colegiului Medicilor din România, spune că autorităţile încurajează acest fenomen prin subfinanţarea sistemului. "Veniturile obţinute de medici s-au diminuat într-o manieră inacceptabilă, acesta fiind un imbold de a pleca din ţară", spune prof. dr Astărăstoaie. Potrivit preşedintelui companiei de cercetare Cegedim, Petru Crăciun, numărul medicilor din România raportat la 1.000 de locuitori este la jumătate faţă de media din Uniunea Europeană.

Datele Cegedim mai indică, de asemenea, că este în creştere preţul mediu pe zi de tratament, ca efect al modificării listelor de medicamente compensate. Dacă o boală se putea trata în trei zile cu medicamente mai scumpe, dar eficiente, acum, pentru aceeaşi boală, tratamentul se prelungeşte la două săptămâni cu medicamente mai ieftine şi mai puţin eficiente, avertizează profesor doctor Vasile Astărăstoaie.

Astfel, s-a majorat contribuţia pacientului pentru a-şi procura medicamentele prescrise, în timp ce veniturile acestuia scad. În aceste condiţii, pacientul este cu spatele la zid: fie întrerupe tratamentul, fie îl continuă cu medicamente mai ieftine. Dar în ambele situaţii se majorează cheltuielile. Aceasta este şi explicaţia pentru creşterea numărului de zile de spitalizare, atât timp cât pacientul este obligat să-şi procure din banii săi medicamentele indicate de medicul specialist. "Asistăm la un transfer al responsabilităţii autorităţilor pe umerii pacientului", avertizează preşedintele Colegiului Medicilor din România.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă