x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicii fumatori

Medicii fumatori

31 Mai 2005   •   00:00

Peste 43% dintre medicii romani sunt fumatori. In Europa, doar medicii din Armenia si Georgia fumeaza mai mult decat ai nostri. In fiecare zi, peste 51% dintre medicii barbati din unitatile sanitare fumeaza.



  • de STELUTA INDREI

  • Nici femeile nu se lasa mai prejos, 38% dintre ele aprinzand cel putin cate o tigara pe zi. "In maternitati, peste 42% dintre cadrele medicale fumeaza, 68% dintre acestea fiind femei", atrage atentia conferentiar doctor Florin Mihaltan de la Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta".

    La randul sau, profesor doctor Bogdan Miron, sef de sectie la acelasi institut, avertizeaza ca: "Fumatorii care fac o boala asociata tabagismului traiesc, in medie, cu 25 de ani mai putin decat nefumatorii, iar cei care fumeaza, dar nu se imbolnavesc din aceasta cauza au viata mai scurta cu 8 ani comparativ cu cei care nu au consumat niciodata tutun".

    Astfel, la data de 31 mai 2005, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, a fost lansata in Romania campania "Profesionistii din Sanatate impotriva tutunului. Actiune si raspunsuri". Campania va dura un an.

    Conform unui studiu referitor la prevalenta fumatului in randul profesionistilor din sanatate - realizat de prof. dr. Cristian Didilescu si conf. dr. Florin Mihaltan - sunt fumatori 13% dintre pneumologi, 27% dintre medicii de familie, 32% dintre chirurgi, 50% dintre asistentele medicale, 22% dintre farmacisti. In Marea Britanie, doar 6% dintre medici fumeaza, in Luxembrug - 7%, in Israel - 8%, in Slovenia - 11%.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă