x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicii si gunoierii au salarii egale

Medicii si gunoierii au salarii egale

27 Sep 2004   •   00:00

Salariile medicilor sunt echivalente cu cele ale lucratorilor din salubritate si cu jumatate din salariile personalului din serviciile postale, sustine profesorul doctor Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

La ora actuala, salariul mediu in sanatate este de 4,6 milioane lei, comparabil cu cel al personalului din salubritate. In timp ce salariul mediu net pe economie este de 5,9 milioane lei, cel al medicilor este cu 20% mai mic, avertizeaza presedintele CMR. Aceasta in conditiile in care profesia de medic presupune pregatire superioara peste 11 ani, comparativ cu 4 - 5 ani in alte profesii.

SCRISOARE DESCHISA. CMR a formulat o scrisoare deschisa pe care a adresat-o primului-ministru prin care, "in numele intregului personal, solicita imperativ repararea situatiei umilitoare actuale", cerand Guvernului sa dispuna de indata cresterea veniturilor salariale din sistemul sanitar .

"Consiliul national al CMR a asistat cu revolta la faptul ca Guvernul persista in a situa profesia medicala pe unul din ultimele locuri ale profesiilor din tara noastra, pe acelasi palier de responsabilitate si apreciere cu cel al strangerii gunoaielor si al celorlalte activitati din salubritate." CMR solicita cresterea veniturilor salariale in sistemul sanitar cu cel putin 60% potrivit pregatirii, responsabilitatii si importantei sociale a medicului.

De asemenea, CMR acuza Guvernul ca discuta bugetul pe 2005 "indeplina conspiratie."

Motiv pentru care cere transparenta privind proiectia bugetului pe anul 2005 in general, dar mai ales in legatura cu bugetul ce va fi repartizat domeniului sanatatii. (Magda Marincovici)

COMPARATIE

Domeniul / Salariul mediu net (lei)
  • Salubritate / 4,3 milioane
  • Sanatate / 4,7 milioane
  • Invatamant / 5,9 milioane
  • Posta / 9,9 milioane
  • Energie electrica / 10,1 milioane
  • Cercetare / 10,3 milioane
  • Produse din tutun / 12,4 milioane

    Sursa: Institutul National de Statistica, iulie 2004
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă milioane