x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Microbul din gât atacă genunchiul şi inima

Microbul din gât atacă genunchiul şi inima

de Magda Marincovici    |    15 Dec 2010   •   19:43
Microbul din gât atacă genunchiul şi inima
Sursa foto: /Thinkstock

142646-thinkstock56570308.jpgPoate o infecţie în gât, o amigdalită să lo­vească în articulaţii, în inimă şi în re­ţeaua de nervi? Ar părea o ciu­dă­ţe­nie şi, cu toate astea, dacă în gât şi-a băgat coada un microb, strep­to­co­cul betahemolitic, se ajunge la mari ne­cazuri în genunchi, în arhitectura inimii şi chiar la îngrijorătoare tre­mu­rături. De altfel, există în  lumea me­dicilor vorba că o infectare a gâ­tu­lui cu microbul streptococ „linge” cu asprime articulaţiile şi muşcă din ini­mă. Formele de reumatism articu­lar acut apărute din aceste amigdalite cu streptococ au făcut ravagii în urmă cu 30-40 de ani, când nu era depistat streptococul betahemolitic.

Explică acest capitol al reumatismului articular acut major doctorul Iulian Ciobîcă, de la Spitalul Mi­litar Central „Carol Davila”. Strep­to­cocul betahemolitic de tip A s-a do­vedit că deteriorează articulaţiile, cor­dul, sistemul nervos. În mod ba­nal, el dă faringite, laringite, amig­da­li­te. Dar organismul răspunde acestui tip de streptococ şi imunitatea pro­duce anticorpi care, culmea, atacă şi inima, şi articulaţiile, fiindcă mi­cro­bul are componente asemănă­toa­re cu ţesuturile din inimă şi din articu­la­ţii. Între infecţia iniţială din gât cu strep­tococ betahemolitic tip A şi apa­ri­ţia reumatismului articular acut trec două-cinci săptămâni.

Reumatismul articular acut, complicaţie dată de infecţia cu streptococ în gât, produce inflamaţii în articulaţii mai mult la înche­ie­­turile picioarelor. Dar acest reumatism articular acut ca urmare a in­fecţiei în gât neglijată nu lasă urme în ar­ticulaţii. Însă complicaţia ivită la inimă din infecţia în gât lasă sechele la inimă, adică stenoză mitrală cu stricarea valvelor inimii, pericardită cu lichid în pericard (învelişul inimii) şi se poate ajunge chiar la insuficienţă cardiacă prin îmbolnăvirea muşchiului inimii. Când sunt atacate articulaţiile, ele se umflă, se înroşesc, devin dureroase şi după ce agresează arti­culaţiile mari ale picioarelor se mută la celelalte articulaţii.

Streptococul betahemolitic ce in­fectează gâtul, când nu este bine tratat şi descoperit la timp, afectează şi sistemul nervos central, apărând boala numită coree, cu mişcări involuntare ale mâinilor, feţei, cu noduli şi erup­ţii pe piele. Infecţia cu streptococ se va depista prin exudatul faringian şi printr-un aslo mare. Leucocitele sunt cres­cute, viteza sângelui este mare, fi­brinogenul este crescut şi trebuie fă­cute investigaţii la inimă. Tratamen­tul în reumatismul acut infecţios se fa­ce cu aspirină şi la cei rebeli tratament cu cortizon. Împotriva infecţiei cu streptococ se apelează la penicili­nă şi eritromicină. Tratarea infecţiei în gât cu streptococ betahemolitic tip A în mod prompt evită com­pli­caţia prin reumatism articular acut.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei