Poate o infecţie în gât, o amigdalită să lovească în articulaţii, în inimă şi în reţeaua de nervi? Ar părea o ciudăţenie şi, cu toate astea, dacă în gât şi-a băgat coada un microb, streptococul betahemolitic, se ajunge la mari necazuri în genunchi, în arhitectura inimii şi chiar la îngrijorătoare tremurături. De altfel, există în lumea medicilor vorba că o infectare a gâtului cu microbul streptococ „linge” cu asprime articulaţiile şi muşcă din inimă. Formele de reumatism articular acut apărute din aceste amigdalite cu streptococ au făcut ravagii în urmă cu 30-40 de ani, când nu era depistat streptococul betahemolitic.
Explică acest capitol al reumatismului articular acut major doctorul Iulian Ciobîcă, de la Spitalul Militar Central „Carol Davila”. Streptococul betahemolitic de tip A s-a dovedit că deteriorează articulaţiile, cordul, sistemul nervos. În mod banal, el dă faringite, laringite, amigdalite. Dar organismul răspunde acestui tip de streptococ şi imunitatea produce anticorpi care, culmea, atacă şi inima, şi articulaţiile, fiindcă microbul are componente asemănătoare cu ţesuturile din inimă şi din articulaţii. Între infecţia iniţială din gât cu streptococ betahemolitic tip A şi apariţia reumatismului articular acut trec două-cinci săptămâni.
Reumatismul articular acut, complicaţie dată de infecţia cu streptococ în gât, produce inflamaţii în articulaţii mai mult la încheieturile picioarelor. Dar acest reumatism articular acut ca urmare a infecţiei în gât neglijată nu lasă urme în articulaţii. Însă complicaţia ivită la inimă din infecţia în gât lasă sechele la inimă, adică stenoză mitrală cu stricarea valvelor inimii, pericardită cu lichid în pericard (învelişul inimii) şi se poate ajunge chiar la insuficienţă cardiacă prin îmbolnăvirea muşchiului inimii. Când sunt atacate articulaţiile, ele se umflă, se înroşesc, devin dureroase şi după ce agresează articulaţiile mari ale picioarelor se mută la celelalte articulaţii.
Streptococul betahemolitic ce infectează gâtul, când nu este bine tratat şi descoperit la timp, afectează şi sistemul nervos central, apărând boala numită coree, cu mişcări involuntare ale mâinilor, feţei, cu noduli şi erupţii pe piele. Infecţia cu streptococ se va depista prin exudatul faringian şi printr-un aslo mare. Leucocitele sunt crescute, viteza sângelui este mare, fibrinogenul este crescut şi trebuie făcute investigaţii la inimă. Tratamentul în reumatismul acut infecţios se face cu aspirină şi la cei rebeli tratament cu cortizon. Împotriva infecţiei cu streptococ se apelează la penicilină şi eritromicină. Tratarea infecţiei în gât cu streptococ betahemolitic tip A în mod prompt evită complicaţia prin reumatism articular acut.