Într-un studiu apărut recent în The Journal of the American Medical Association (JAMA), specialiştii susţin că în ultimul deceniu s-a mărit cu aproximativ 30% riscul pierderii auzului în cazul adolescenţilor.
Principala cauză a acestui fenomen o reprezintă creşterea timpului cât adolescenţii folosesc MP3-ului. Psihologii vorbesc despre un supraconsum de muzică atunci când vor să definească relaţia dintre adolescenţi, muzică şi MP3. Medicii orelişti sunt şi mai îngrijoraţi.
Astfel, Medicul Nathalie Loudon, specialist în audiofonologie la Spitalul Trousseau, din Paris, atrage atenţia că adolescenţii nu conştientizează riscurile. În repetate rânduri, profesorul doctor Dorin Sarafoleanu a subliniat faptul că, de la naştere, dispunem de un valoros capital auditiv, pe care, din păcate, în special adolescenţii îl irosesc, lăsându-l la dispoziţia decibelilor multe şi multe ore zilnic. Acest obicei din ce în ce mai frecvent explică fragilitatea la nivelul celulelor auditive observată în cazul adolescenţilor. Mai grav este că se înregistrează o pierdere a auzului ireversibilă dacă expunerea celulelor auditive este îndelungată. Celulele afectate nu se mai recuperează. Ele mor, fără putinţă de regenerare.
În mod curent, la MP3, adolescenţii depăşesc 90-100 de decibeli, ceea ce este extrem de periculos, în condiţiile în care 120 de decibeli reprezintă pragul ce duce la durere. Comparativ cu un concert ascultat într-o sală, la MP3, sunetul este continuu, fără pauză pentru ureche, ceea ce constituie un stres puternic. Tocmai de aceea, pentru a reduce acest stres, specialiştii recomandă căştile externe în locul celor interne, care asigură protecţia mai bună a urechii, dar şi calitatea sunetului. De asemenea, profesorul doctor Dorin Sarafoleanu recomandă evitarea suprasolicitării urechilor, scăderea volumului sunetului şi să nu stăm cu căştile în urechi mai mult de două ore zilnic.
Ceea ce nu înseamnă să ascultăm două ore încontinuu, ci cu pauze, dictate de însuşi simţul auzului, care dă semnale când are nevoie de odihnă. Semnalele constau în acufene - ţiuituri ascuţite, deranjante, care ne avertizează că urechea a obosit. Persistenţa acufenelor este semnul că ne pândeşte pierderea auzului, situaţie în care trebuie consultat de urgenţă medicul specialist. Stresul auditiv provocat de MP3 nu este unic. Specialiştii atrag atenţia că la stresul auditiv întreţinut de folosirea incorectă a MP3-ului mai adăugăm şi zgomotul traficului rutier, zgomotul propriu al unor locuri de muncă, al telefoanelor. Sunt zgomote nocive, intense, continue, care contribuie la pierderea auzului.
Citește pe Antena3.ro