x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu dormiti cu lentilele!

Nu dormiti cu lentilele!

27 Mar 2005   •   00:00

Persoanele care dorm cu lentilele de contact risca sa sufere de infectii severe ale ochilor, dupa cum arata cele mai recente studii in domeniu. Insa cea mai noua generatie de lentile reactioneaza mai bine in timpul somnului decat de cele dinaintea lor.

  • de ANDRADA FLORIA
  • ATENTIE! Igiena lentilelor de contact este foarte importanta pentru sanatatea ochilor
    Oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester au facut cercetari in domeniul lentilelor de contact si au descoperit ca persoanele care uita sa isi inlature lentilele inainte sa mearga la culcare prezinta un risc ridicat de a suferi o afectiune a ochilor numita keratoconjunctivita. Aceasta afectiune este de fapt o inflamatie simultana a conjunctivei si a corneei, o complicatie frecventa a unei conjunctivite.

    Studiul a mai scos la iveala ca nu conteaza care este durata indicata pentru tipul de lentile de contact. Indiferent daca sunt lentile cu inlocuire zilnica, cu purtare medie sau de lunga durata, ele nu trebuie folosite si in timpul somnului.

    CALITATEA. Descoperirile, bazate pe un studiu realizat pe 118 pacienti de la Spitalul Oftalmologic Royal Manchester, arata ca persoanele care folosesc lentile de contact doar in timpul zilei prezinta un risc minim de infectie, mai ales daca la alegerea tipului de lentile a fost consultat si un medic oftalmolog. Foarte important pentru mentinerea sanatatii ochilor este insa calitatea lentilelor, dupa cum arata studiul efectuat in Manchester. Cele mai ieftine, de tipul celor rigide sau din material plastic, cresc de cinci ori riscul infectarii corneei in timpul somnului. Cei mai multi dintre pacientii studiati la Universitatea din Manchester folosesc lentile mai putin performante, iar acesta pare sa fie principalul motiv pentru care au dezvoltat complicatii de tipul keratoconjunctivitelor. Medicii oftalmologi din Marea Britanie recomanda folosirea unor lentile din generatia cea mai noua, si anume din hidrogeluri de silicon. Acestea prezinta un grad mai ridicat de confort si respecta indeaproape caracteristicile morfologice ale ochiului, fiind permeabile la aer si protejand corneea. Desi riscul infectiilor este mai scazut in cazul acestui tip de lentile, el exista totusi si nu trebuie ignorat. De aceea, medicii ii sfatuiesc pe purtatori sa aiba o igiena foarte stricta a ochilor, care sa implice inlaturarea in fiecare seara a lentilelor.

    REGULI DE IGIENA
    Femeile care poarta lentile de contact trebuie sa foloseasca pentru machiajul ochilor doar produse hipoalergenice. Atat persoanele de sex feminin, cat si cele de sex masculin trebuie sa renunte la lentilele de contact atunci cand merg la plaja sau la bazin. La plaja, particulele fine de nisip pot intra sub lentila si zgaria corneea, iar la bazin apa clorurata poate irita ochii. Este bine ca lentilele sa fie pastrate in conditii impecabile de igiena, iar indicatiile de ingrijire specificate pe ambalaj trebuie respectate cu strictete.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă lentile