x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu va abtineti sa cascati!

Nu va abtineti sa cascati!

03 Apr 2005   •   00:00

Cascatul este un act reflex al organismului, care ne ajuta sa inlaturam tensiunea psihica, oboseala si care contribuie la alimentarea cu oxigen a creierului. In acelasi timp, cascatul este molipsitor.



  • de GEORGETA LICSANDRU

  • MECANISM. Cascatul este un act reflex prin care este asigurata oxigenarea creierului
    Omul incepe sa caste la 5 minute dupa nastere. Studiile au aratat de asemenea ca tinerii casca mai mult decat cei in varsta, iar barbatii mai mult decat femeile.

    CARACTERISTICI. Cascatul nu este intotdeauna un semn al oboselii, ci o activitate fiziologica de stimulare a activitatii creierului si de imbunatatire a circulatiei cerebrale. Este un act reflex, care apare in cazul oboselii, al inrautatirii activitatii cardiace, al absentei activitatii musculare, in cazul in care ne petrecem timpul intr-o incapere neaerisita. Fiziologul rus Valentin Zaserdnii considera ca la aparitia cascatului participa si celulele nervoase care reactioneaza la oboseala, transmitand un semnal muschilor fetei care se pun in actiune. Specialistii ne sfatuiesc sa nu ne abtinem cand vrem sa cascam, pentru ca acest act involuntar contribuie la patrunderea oxigenului in sange, inlatura oboseala si tensiunea psihica. Cel mai bun mijloc de a scapa de cascat este aerisirea camerei. Cateva exercitii de gimnastica in fata ferestrei deschise sunt cel mai bun remediu. Daca nici aerul curat, nici gimnastica nu sunt de ajutor, cel mai bine este sa va adresati medicului.

    EXPERIMENT. Cercetatorii de la Universitatea Stirling (Scotia) au intreprins un studiu prin care au demonstrat ca actul reflex al cascatului este molipsitor. Studiul publicat in revista britanica Neuroimage neaga ideea potrivit careia cascatul este un proces de imitatie. Cercetatorii coordonati de profesorul Jim Anderson au stabilit ca reactia reflexa a organismului este molipsitoare, cascatul fiind "o activitate sincronizata de grup". Potrivit scotienilor, cascatul este asemanator comportamentului primitiv al pasarilor, este o reactie mecanica, neprevazuta. Daca una dintre pasari intra in panica, pericolul este transmis si celorlalte.

    La experimentele cercetatorilor de la Universitatea Stirling au participat voluntari de varsta adulta, care au fost pusi sa priveasca fotografii cu persoane care casca. 60% din participanti au inceput sa caste imediat ce au vazut fotografiile. Curios a fost ca reactia s-a repetat in aceeasi proportie cand participantilor li s-au aratat pagini pe care era scris cuvantul "cascat". In toate aceste cazuri, subiectii nu erau obositi, nu voiau sa doarma si nu aveau nici o idee despre ce se asteapta de la ei.

    DORINTA DE SUPRAVIETUIRE
    Cercetatorul scotian Jim Anderson intentioneaza sa mai faca o serie de experimente pentru a verifica daca procesul cascatului este legat de dorinta de supravietuire. El vorbeste in acest context despre natura fiziologica a cascatului, care contribuie la imbunatatirea alimentarii organismului cu oxigen, care curata organele respiratorii dupa masa si regleaza presiunea in urechi. Acesta mai spune ca straduinta persoanei care casca de a-si masca acest act involuntar si inestetic nu vorbeste despre lipsa de interes fata de interlocutor. Intrucat cascatul este o tactica reflexa primitiva de supravietuire, careia omul este obligat sa i se supuna.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă