x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei NUTRIŢIE / Nu e peşte ca stavridul şi echipă ca Rapidul!

NUTRIŢIE / Nu e peşte ca stavridul şi echipă ca Rapidul!

de Florin Condurateanu    |    01 Feb 2009   •   00:00

Se vaită unii că dacă mănâncă peşte, li se face foame peste o oră şi că ce mâncare aşa grozavă e peştele ăsta, că te tansformă în fomist mai tot timpul.  Ei bine, acest reproş care i se aduce peştelui este până la urmă o calitate importantă.



Astfel, medicii explică cum că peştele are o carne uşoară, care se digeră repede şi care nu rămâne leneşă în stomac, omul simţind un pietroi în burtă ore întregi. De altfel, medic primar dr. Mihaela Ionescu de la Institutul de Nutriţie Diabet şi Boli Metabolice "N. Paulescu" plasează peştele pe primul loc ca valoare în clasamentul diferitelor tipuri de carne. Oricum ştiinţa susţine că e bine ca omul să mănânce alimentele tradiţionale din zona lui. De sute de ani, de generaţii şi generaţii, matabolismul trăitorilor în această regiune s-a ştampilat cu rolul de a prelucra mâncărurile şi alimentele specifice acestui teritoriu. Românii sunt obişnuiţi mai ales cu pasărea, porcul, cu vita, cu oaia. Dar ei nu trebuie să uite nici de peşte, date fiind virtuţile lui. Peştele conţine proteine valoroase cu rol plastic, şi anume de reparare, de refacere, de înnoire a ţesuturilor. De altfel, se zice că la trei luni 80% din organismul omului este altul, s-a înnoit. Peştele, pe lângă proteine, conţine acel valoros omega3, ce luptă eficient împotriva sclerozei, scăzând grăsimile din sânge, deci împuţinând depunerile pe vase. În plus, peştele  are un conţinut important de fosfor, unul dintre elementele folositoare celulei nervoase.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă