x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Obezitatea e în cap

Obezitatea e în cap

de Magda Marincovici    |    08 Feb 2008   •   00:00
Obezitatea e în cap

EUROPA ● Anual, 400.000 de copii supraponderali
Obezitatea ar putea fi consecinţa unor tulburări la nivelul creierului. Pofta de mâncare nu mai este ţinută sub control şi apare obezitatea.


EUROPA ● Anual, 400.000 de copii supraponderali
Obezitatea ar putea fi consecinţa unor tulburări la nivelul creierului. Pofta de mâncare nu mai este ţinută sub control şi apare obezitatea.


Testele realizate în laborator au indicat că animalele cu tendinţe de obezitate prezentau modificări ale acelor porţiuni ale creierului care sunt răspunzătoare de apetit. Cercetătorii americani au descoperit că aceste modificări se concentrau în hipotalamus, determinând o scădere a reacţiei hormonului leptină, care suprimă senzaţia de foame şi reglează rezervele de grăsime ale corpului.  Diferenţele înregistrate în dezvoltarea neurologică a acestor animale este observabilă încă din primele săptămâni de viaţă, subliniază Sebastien Bouret, cercetător la Universitatea California de Sud, unul dintre co-autorii acestui studiu.

"Rezultatele cercetătorilor arată că obezitatea poate fi pre-programată în creier încă din primele stadii ale evoluţiei sarcinii", precizează Sebastien Bouret. Animalele de laborator folosite în această cercetare ar putea fi un bun exemplu pentru studierea obezităţii la om.

Totuşi, cercetătorii recomandă în continuare un stil de viaţă echilibrat, bazat pe alimentaţie sănătoasă şi exerciţii fizice zilnice pentru a evita depunerea ţesutului adipos.


ALARMÅ. În acest sens, în Carta Europeană pentru Combaterea Obezităţii se spune că: "În următorii 4-5 ani trebuie să realizăm progrese vizibile, în special în ceea ce priveşte copii şi adolescenţii, în majoritatea statelor semnatare. Aceasta va determina oprirea trendului ascendent al obezităţii până în 2015, cel târziu". Greutatea europenilor a crescut în 2005 faţă de 2002 în 11 state membre ale UE. Cea mai mare diferenţă se observă în Luxemburg, unde greutatea a crescut cu 2,7 kg, Danemarca, 1,7 kg şi Irlanda, 1,6 kg. Unu din cinci copii din Europa este supraponderal, iar anual 400.000 de copii devin supraponderali, au subliniat participanţii  la Conferinţa Ministerială Europeană pentru Combaterea Obezităţii organizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la Istanbul, anul trecut.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă