3 D, adică viitorul cinematografiei care promite un spectacol inedit. Dar cine s-ar fi gândit că este şi o sursă de microbi! Presa de peste Ocean nu mai conteneşte cu întrebările, iar mare parte din răspunsuri ar trebui să ne dea de gândit.
La prima vedere, între 3 D şi microbi n-ar fi nici o legătură. Dimpotrivă. Ochelarii, desigur! Deoarece, pentru a profita din plin de perspectiva imaginilor din Avatar sau Schrek 4, de exemplu, trebuie să foloseşti perechea de ochelari pe care o primeşti la intrarea în sala de cinema. Deja ipohondrii au decis să nu-şi pună în pericol sănătatea pentru plăcerea unui film în varianta 3 D şi nu folosesc decât ochelarii proprietate personală, păstraţi cu multă grijă la adăpost de microbi.
Chiar şi pasionaţii de film şi, totodată, adepţi ai noilor tehnici vizuale au trecut la măsuri de protecţie, în sensul că evită, pe cât posibil, (re)folosirea la fiecare film. Dar restul publicului, care reprezintă majoritatea? În mod frecvent, ochelarii sunt uitaţi acasă şi atunci apelezi la cei furnizaţi la intrarea în sala de cinema. Aceşti ochelari sunt şterşi după fiecare folosire, dar cine poate să ştie dacă este suficient pentru a desfiinţa "cuiburile" de microbi. Revista americană Good Housekeeping se îndoieşte că este suficient, motiv pentru care a testat acest tip de ochelari.
Pentru aceasta, Good Housekeeping a trecut în revistă ochelarii ambalaţi şi pe cei neambalaţi şi a ajuns la concluzii care trebuie să ne atragă atenţia. Astfel, un anumit număr de germeni, inclusiv cei care cauzează o formă de conjunctivită, dar şi infecţii ale pielii, intoxicaţii alimentare, forme de septicemie şi de pneumonie. Şi, de asemenea, a fost depistat Staphylococcus aureus, cauza cea mai frecventă de infecţii cu stafilococi. Ne aşteptam să descoperim bacterii, deoarece nimic nu este steril, totuşi, stafilococul nu trebuie "tratat" cu uşurinţă, spune Carolyn Forte, de la Institut of Good Housekeeping Research, la ABC News. Acceptăm deja faptul că viaţa noastră se derulează într-un mediu nesteril şi că, în mod frecvent, atingem lucruri murdare, cum ar fi stiloul, biroul, cardurile. Dar mai ales tot ce înseamnă mijloace de transport în comun!
Dar, în ceea ce priveşte ochelarii 3 D, situaţia este diferită, spune Carolyn Forte. "Nu vrem să acredităm ideea că aceşti ochelari ne îmbolnăvesc neapărat, dar să nu uităm de copii, care sunt extrem de vulnerabili la asemenea infecţii, că ei duc mâna la ochi, la gură... şi riscul ca stafilococul să pătrundă în organism este imens. Soluţia: ochelari personali, pe care să îi păstraţi în condiţii igienice şi pe care să îi aveţi la dumneavoastră ori de câte ori intraţi la un film 3 D".
Citește pe Antena3.ro