x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ori pastile, ori fitoterapie

Ori pastile, ori fitoterapie

21 Apr 2005   •   00:00

Specialistii avertizeaza ca bolnavii de artrita trebuie sa evite asocierea tratamentului medicamentos cu solutiile fitoterapiei pentru calmarea durerilor. Fara a sti, acesti bolnavi se expun unor complicatii foarte severe.

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • VIATA SANATOASA
  • SFAT. Bolnavii cu artrita nu trebuie sa combine medicamentele antiinflamatoare cu produsele naturiste
    Asocierea preparatelor din plante cu medicamentele antiinflamatoare clasice poate fi periculoasa in cazul bolnavilor de artrita. Acest lucru nu este cunoscut de catre bolnavi si uneori nici chiar de catre medici, fitoterapia fiind asociata frecvent cu medicatia chimica.

    STATISTICI. Potrivit statisticilor, aproape jumatate dintre bolnavii de artrita (44%) si-au administrat preparate naturiste, eliberate fara prescriptie medicala, in ultimele sase luni. O treime dintre acestia au luat untura de peste, iar fiecare al zecelea bolnav a folosit ulei de ciubotica-cucului pentru calmarea durerilor articulare care caracterizeaza aceasta boala. De asemenea, un bolnav din zece a folosit produse care ar putea avea efecte adverse in combinatie cu medicamentele obisnuite. Printre aceste preparate se numara cele pe baza de echinacea, care pot creste pericolul hepatotoxicitatii in combinatie cu medicamentele obisnuite antiartrita. De asemenea, preparatele cu gingko biloba si usturoi cresc riscul aparitiei hemoragiilor daca sunt folosite impreuna cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.

    PERICOLE. Un studiu recent, publicat in revista britanica Annals of the Rheumatic Diseases, demonstreaza ca aceasta practica este periculoasa pentru bolnavi. Fara sa spuna ce urmaresc, autorii studiului au tinut sub observatie 238 de pacienti care au primit tratament ambulatoriu in trei clinici din nordul Angliei. Pacientii au fost intrebati daca isi cunosc diagnosticul si tratamentul si daca si-au administrat in ultimele sase luni preparate pe baza de plante, care se pot elibera si fara prescriptie medicala. De asemenea, au fost chestionati daca au folosit metodele alternative de tratament sub supravegherea medicului curant. S-a dovedit ca o parte din bolnavii cu artrita s-au sfatuit cu medicul inainte de a utiliza preparatele pe baza de plante, insa cei mai multi s-au tratat la intamplare. Potrivit studiului insa, nici medicii nu ii avertizeaza de multe ori pe bolnavi de potentialele efecte negative ale folosirii la intamplare sau in exces a produselor fitoterapeutice.

    RISCURI

    "Preparatele cu gingko biloba si usturoi asociate cu medicamentele cresc riscul aparitiei hemoragiilor" - Revista Annals of the Rheumatic Diseases

    SIMPTOME
    Artrita se caracterizeaza prin dureri articulare, in special in timpul miscarii, umflaturi, iar uneori pielea de deasupra articulatiei afectate se inroseste.

    Pot aparea de asemenea simptomele comune ale unei boli infectioase: cresterea temperaturii corpului, frisoane, dureri intense la nivelul intregului corp. Printre cauzele acestei boli se numara infectiile, fracturile, alergiile, tulburarile metabolice, lipsa vitaminelor.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă