x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oţetul şi cancerul

Oţetul şi cancerul

de Magda Marincovici    |    06 Aug 2007   •   00:00
Oţetul şi cancerul

In ţările sărace, cum ar fi India, ar putea fi aplicată o procedură simplă şi ieftină de depistare a cancerului de col uterin. Ea constă in vizualizarea zonei afectate cu ajutorul acidului acetic.

In ţările sărace, cum ar fi India, ar putea fi aplicată o procedură simplă şi ieftină de depistare a cancerului de col uterin. Ea constă in vizualizarea zonei afectate cu ajutorul acidului acetic.

Potrivit unui studiu efectuat in India, ţară unde cancerul de col uterin provoacă anual aproximativ 80.000 de decese, acidul acetic reuşeşte să evidenţieze prezenţa acestui tip de neoplasm. Rezultatele studiului au fost publicate in revista medicală britanică The Lancet. Dr Rengaswamy Sankaranarayanan, de la Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului din Lyon, şi colegii lui au procedat la aplicarea acidului acetic - oţet 0 diluat 3%-5%. Temporar, ţesutul bolnav este vizibil, deoarece se inălbeşte sub acţiunea oţetului.

Teste. 49.300 de femei intre 30 şi 59 de ani au fost examinate. Dintre acestea, 31.343 (64%) au beneficiat de noul procedeu de depistare a bolii. Şi in cazul a 3.088 de femei s-au impus noi investigaţii, inclusiv biopsie. In final, 1.874 de femei prezentau leziuni precanceroase şi au beneficiat de tratament. Incidenţa cancerului a fost redusă cu 25%, iar mortalitatea prin această boală, cu 35%.

Anne Szarewski, specialist oncolog de la Londra, relevă intr-un comentariu că rezultatele acestui studiu depind foarte mult de pregătirea profesională a medicilor, aspect deloc de neglijat in ţările sărace.

In lume, cancerul de col uterin este cauza a peste 270.000 de decese anual. Conform informaţiilor OMS, in fiecare an sunt inregistrate 500.000 de cazuri noi, din care 85% in ţările in curs de dezoltare. Totuşi, pe termen lung, vaccinul contra infecţiilor cu papilomavirusuri reprezintă cea mai eficientă soluţie de prevenţie a cancerului de col uterin.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă