x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Paracetamolul, un pericol?

Paracetamolul, un pericol?

de Andrada Floria    |    25 Aug 2005   •   00:00
Paracetamolul, un pericol?

Paracetamolul este un analgezic la indemana oricui. Insa in urma unor studii recente, oamenii de stiinta le avertizeaza pe femei ca administrarea sa zilnica ar putea cauza cresteri ale tensiunii arteriale.

O echipa de cercetatori de la Harvard a ridicat un mare semn de intrebare in ceea ce priveste paracetamolul: are sau nu efecte negative asupra tensiunii arteriale la femei? Iar pentru a raspunde la aceasta intrebare, John Forman si colegii sai de la Harvard Medical School au realizat un studiu masiv in cadrul caruia au fost puse sub observatie cateva milioane de reprezentante ale sexului frumos din Statele Unite. Concluzia la care s-a ajuns la finalul cercetarilor este ca femeile care iau paracetamol in fiecare zi prezinta un risc mai ridicat de a suferi de hipertensiune arteriala decat cele care nu folosesc aceasta pastila ca analgezic.

DOZA. Vinovata de efectele negative asupra femeilor pare sa fie substanta activa din compozitia paracetamolului, acetaminofenul. Desi exista o idee generala conform careia aceasta substanta este un inlocuitor relativ inofensiv al aspirinei, oamenii de stiinta demonstreaza contrariul. Astfel, John Forman este de parere ca 500 mg de paracetamol pe zi timp de mai multe saptamani predispun femeile la hipertensiune. Realizatorii studiului sunt de parere ca ar fi nevoie totusi de cercetari aprofundate pentru a intelege mecanismul prin care paracetamolul influenteaza cresterea tensiunii.

Echipa de cercetatori a mai observat ca ibuprofenul, care face parte din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), creste si mai mult riscul femeilor de a suferi de hipertensiune. In schimb, aspirina nu are efecte negative asupra tensiunii arteriale, dupa cum sustin cei de la Harvard. Cercetarile facute de americani in ceea ce priveste paracetamolul au aparut in contextul in care medicamentul Vioxx a fost retras de pe piata internationala in septembrie 2004, iar substantele din categoria AINS se afla sub stricta observare a medicilor pentru efectele negative pe care le-ar putea avea asupra sanatatii.

OPINIA SPECIALISTULUI
Ca analgezic, paracetamolul este recomandat in stari febrile, in cefalee. In mod normal, unui adult i se prescriu doua-trei pastile pe zi, dar aceasta doza nu va fi luata mai mult de cinci-sapte zile.
Daca aceasta perioada este depasita pot aparea unele efecte secundare, apreciaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". In doze mari, acest medicament poate avea chiar efect hepatotoxic. Spre deosebire de aspirina, care este prescrisa in durerile insotite de inflamatii, paracetamolul este recomandat in durerile fara inflamatii, putand fi inlocuit cu algocalminul. (Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă paracetamolul