x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pastilele care sunt inamicii bronzului

Pastilele care sunt inamicii bronzului

07 Iun 2005   •   00:00

Inainte de a merge la plaja, asigurati-va ca nu luati medicamente fotosensibilizante. Acestea pot provoca reactii grave, care impun fie intreruperea tratamentului, fie evitarea expunerii la raze ultraviolete.

  • de STELUTA INDREI
  • VIATA SANATOASA
  • SFAT. Nu stati la plaja daca sunteti alergici sau daca luati pastile fotosensibilizante!
    Numeroase produse cosmetice si parfumuri nu se impaca intotdeauna cu soarele. Ceea ce foarte multi nu stiu este ca si unele medicamente pot provoca reactii alergice din cauza expunerii la raze ultraviolete (UV). Filtrate intr-o anumita masura de stratul de ozon, ultravioletele ajung pe pielea noastra, determinand reactii chimice. Pe de alta parte, medicamentele absorbite de organism ajung in sange si sunt expuse la UV de-a lungul pielii. Daca medicamentul cu pricina este fotosensibilizant, reactiile chimice induse de expunerea la soare pot produce substante toxice sau alergene. Fenomenul poarta numele de fotosensibilizare. Reactiile pot fi grave, motiv pentru care se impune intreruperea tratamentului sau interzicerea totala a expunerii la soare. Categoriile cele mai afectate sunt copiii, varstnicii, persoanele alergice, bolnavii cronici care sufera de boli de inima, pulmonare, renale, neuropsihiatrice etc.

    REACTII. Medicamentele fotosensibile pot provoca doua tipuri de reactii cutanate: reactia fototoxica si reactia fotoalergica. Prima se caracterizeaza prin eritem (inrosirea pielii si aparitia basicutelor). Reactia fototoxica seamana cu arsura solara si survine imediat dupa expunerea la UV. Reactia fotoalergica se caracterizeaza prin eritem, dar insotit de mancarimi. Ea apare la 48 de ore dupa expunere si se poate propaga si in zonele care au fost protejate de soare.

    RISCURI. In cazul in care trebuie sa luati un medicament cu risc de fotosensibilizare, expunerea la soare este interzisa. Retineti ca este de ajuns ca razele UV sa ajunga pe decolteu sau pe maini pentru a declansa reactii cutanate. Medicul este cel care decide prescrierea unui medicament echivalent, dar care nu este fotosensibilizant sau intreruperea temporara a tratamentului.

    Printre medicamentele care agraveaza efectele caldurii se numara anumite antibiotice, majoritatea antiinflamatoarelor nonsteroidiene, unele pastile contra hipertensiunii, produsele antiseptice si antiacneice locale, antihistaminicele, anumite antidepresive, neuroleptice etc.

    EFECTE
    Pe langa manifestarile cutanate, unele medicamente pot perturba mecanismele de adaptare a organismului la temperaturile ridicate. Astfel, apar deshidratarea si epuizarea fizica. Medicamentele susceptibile de a provoca astfel de stari sunt in principal diureticele. Pe aceeasi lista mai sunt inscrise pastilele care contin saruri de litiu, medicamentele contra aritmiilor cardiace, contra diabetului, dislipidemiei, epilepsiei. In acest caz, medicii va sfatuiesc sa evitati automedicatia, mai ales in zilele toride de vara. Daca luati medicamentele mentionate si resimtiti efecte adverse, adresati-va medicului pentru stabilirea corecta a dozelor.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă