x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Patru mituri despre fitness

Patru mituri despre fitness

10 Apr 2010   •   00:00
Patru mituri despre fitness

Primăvara este cam ultimul tren pentru cei care se apucă  să îşi pregătească o intrare onorabilă în sezonul estival. Pregătire ce include ceva mai multă grijă la meniul zilnic şi un program de exerciţii fizice.

În această logică, revista Glamour atrage atenţia asupra câtorva mi­turi de care să ţi­nem seama atunci când po­po­sim la sala de fitness sau pe stadion cu gândul de a ne împăca silueta cu costumul de baie în care vom defila în curând pe plajă.

"Adevărat sau fals" e un joc care-ar merge de minune când e vorba despre diete şi reguli pentru o formă fizică optimă. Informaţii noi şi vechi se bat zilnic cap în cap. Studii ce apar te miri unde lansează teorii de genul "ciocolata nu îngraşă", "vinul roşu slăbeşte" sau "micul-dejun gras şi uleios e cel mai indicat start al zilei". Când devine tot mai greu de ştiut ce să faci şi ce să eviţi pentru a atinge greutatea sau forma fizică dorită, ediţia americană a revistei Glamour atrage atenţia asupra câtorva dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac cei care se "înhamă" la misiunea de a scăpa de kilogramele în plus şi de a face mişcare.

1. Scăpăm de grăsime reducând numărul de calorii. Nimic mai greşit, spun experţii consultaţi de revista americană. Ca reacţie la scăderea aportului caloric, organismul se agaţă cu dinţii de rezervele de grăsime, dornic să se asigure că rămâne cu suficiente provizii.

2. Un abdomen sculptat, doar cu "abdomene". Exerciţiile care solicită musculatura abdominală nu trebuie sub nici o formă excluse din programul zilnic, dar ideea că doar ele vor duce la formarea celebrelor "pa­che­ţele" e departe de adevăr. Soluţia - o combinaţie între o alimentaţie sănătoasă, exerciţii cardio şi exerciţii pentru tonificarea musculaturii.

3. Celulele grase pot dispărea. Nici cu bacheta magică. Şi cu atât mai puţin cu vreo dietă sau vreun program de exerciţii oricât de ambiţios. Numărul rău poate fi redus, însă de dispărut nu se pune problema. În schimb, alimentaţia sănătoasă poate opri dezvoltarea unor celule grase nou-nouţe.

4. Exerciţiile cardiovasculare sunt tot ce contează. Deşi sunt recunoscute ca foarte eficiente în procesul de slăbire, aceste exerciţii care stimulează ritmul cardiac şi presupun un consum însemnat de calorii trebuie combinate cu alte tipuri de exerciţii pentru un efect optim şi de durată. Cele mai bune planuri de fitness sunt cele care îmbină exerciţiile cardio cu cele pentru dezvoltarea flexibilităţii şi pentru creşterea rezistenţei. Plus cel puţin o zi de repaos pe săptămână, pentru ca musculatura să aibă timp să se refacă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă