x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericolul parazitozelor

Pericolul parazitozelor

12 Mai 2005   •   00:00

Un studiu realizat de un medic specialist de la Spitalul Clinic Colentina demonstreaza ca parcurile bucurestene in majoritatea lor reprezinta o sursa de boli transmise de la animal la om.



  • de MAGDA MARINCOVICI

  • FOCARE. Aleile, spatiile de joaca din parcuri prezinta incarcaturi parazitare periculoase, ceea ce explica numarul mare al persoanelor cu afectiuni luate de la animale
    Doctorul Carmen Cretu, seful Sectiei de boli parazitare din cadrul Spitalului Clinic Colentina, este autoarea unui studiu privind toxocaroza, boala parazitara. Pentru aceasta, dr. Cretu a luat probe din majoritatea parcurilor bucurestene, unde zilnic se afla copii si adulti.

    Din pacate, toate probele erau pozitive. Analizele au dovedit o incarcatura parazitara aproape identica si la groapa de nisip unde se joaca cei mici, dar si pe alei. Aceasta este explicatia numarului mare de urticarii cu substrat parazitar, de chisturi hidatice cu localizari oculare, pulmonare, cu pneumopatii, pleurezii etc.

    CIRCUIT. Frecvent in parcuri intalnim caini maidanezi, evident nevaccinati si nedeparazitati. Cainele elimina oua infectante prin fecale. Ouale patrund in organism, prin mainile noastre care nu au fost spalate temeinic, printr-un covrig pe care vantul a asezat oua... Ele dezvolta larve localizate la nivelul unor organe, in special la ficat si plaman. Toxocaroza si hidatidoza sunt printre cele mai frecvente boli transmise de la animal la om. Ele au evolutie diferita, provocate de paraziti diferiti. Dar au ca numitor comun sursa de infectie: fecalele cainelui.

    Toxocaroza este provocata de infestarea cu larve de ascaris (viermi paraziti ai intestinului subtire) ai cainilor si pisicilor. Larva de ascaris migreaza in ficat, plamani, uneori in creier sau in ochii omului si traieste intre 18 si 2 ani.

    Hidatidoza este cauza de larva unei tenii de caine. Larva ajunsa in organism formeaza un chist hidatic, un fel de tumora de marime variabila, umpluta cu un lichid. 80% dintre chisturile hidatice se localizeaza in ficat si plaman, organe considerate filtre. Daca depasesc cele doua filtre, larvele pot migra spre alte organe. Chisturile se pot rupe, favorizand aparitia de chisturi multiple. Sunt persoane infectate asimptomatice, descoperite intamplator. Dar si persoane la care larvele s-au localizat, de exemplu, la ochi si in doua-trei zile isi pierd vederea.

    La ora actuala, Sectia de parazitologie de la Spitalul Colentina este unica in Romania. Ea are 25 de paturi si devine neincapatoare in conditiile in care cazuistica este in crestere atat ca numar, cat si ca severitate. Doctorul Cretu spune ca in timp ce la Colentina sunt inregistrate cateva cazuri noi pe saptamana, in Germania se semnaleaza un caz nou la cateva luni. Mai grav este ca tratamentul antiparazitar la om a fost pe lista de gratuitati. Dar aceste medicamente nu mai sunt gratuite, in conditiile in care cura de tratamente in unele cazuri costa cateva milioane de lei.

    BOALA STA LA USA
    Gesturile de bunavointa fata de cainii comunitari nu sunt lipsite de riscuri. Este cazul cainilor lasati sa intre in scarile blocurilor, pana la usa de intrare in apartamente. Cainele innopteaza pe presul din fata apartamentului si tot acolo isi face nevoile. De aici si pana in apartament nu-i decat un pas si boala a intrat in casa. De asemenea, boala mai poate fi adusa in familie de cainele de casa. Chiar daca este vaccinat si deparazitat, el se poate reinfecta si transmite boala stapanilor.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă