x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Periferia ochilor

Periferia ochilor

03 Noi 2004   •   00:00

Multi oameni pleaca de la oftalmolog cu un diagnostic care suna complicat: degenerescenta maculara, abia apoi afla ca aceasta boala este foarte raspandita, intalnindu-se atat la adulti, cat si la copii. Ea este totusi mai frecventa la 50-60 de ani.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cauzele sunt si de natura genetica, dar si din pricina unor tulburari vasculare. Degenerescenta maculara inseamna aparitia unor leziuni degenerative in zona centrala a ochilor, leziuni atrofo-pigmentare, adica de colorare si de troficitate a tesuturilor ochilor.

Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice, spune ca totusi nimeni din cei cu degenerescenta maculara n-a ajuns la pierderea totala a vederii. In urma unei degenerescente maculare necomplicate omul nu va orbi. Prin centrul ochilor el nu mai vedea, dar vede cu periferia ochilor. Adultul bolnav de degenerescenta maculara trebuie sa-si foloseasca cat mai mult ochii, dar sa evite eforturile fizice, tusea puternica si constipatia. Adultului bolnav de degenerescenta maculara i se recomanda medicamente vasodilatatoare si un medicament protector vascular, dar el trebuie sa citeasca si iarasi sa citeasca pentru a-si supune la efort vederea. La o adica, poate apela si la acel dispozitiv ca o lupa, menit sa-l ajute la citit.

Degenerescenta maculara poate fi uscata sau umeda. In forma uscata este de evitat efortul fizic caci se poate rupe un vas, provocand si hemoragii oculare. In degenerescenta umeda exista si tratamente cu un colorant care se activeaza cu laser. Degenerescenta maculara ii afecteaza si pe copii, numindu-se boala Stargardt. Copilul incepe sa vada prost la distanta, se deterioreaza si vederea de aproape, apar si tulburari cromatice, dar nici una dintre aceste simptome nu este dramatica. Copilul cu boala Stargardt nu va fi nevazator, dar nu va avea niciodata o acuitate vizuala foarte buna.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă degenerescenta