x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Plantele nu joacă doar roluri pozitive

Plantele nu joacă doar roluri pozitive

de Florin Condurateanu    |    20 Aug 2010   •   00:00
Plantele nu joacă doar roluri pozitive
Sursa foto: /Thinkstock

Filozofi care se pricep la ce trebuie să-şi aşeze omul în farfurie se strâng în mulţimi cât vezi cu ochii. Aici se găsesc cei mai mulţi a toate ştiutori şi chibiţii gata în orice moment să te povăţuiască ce trebuie să mănânci la o masă, lucrează în trei schimburi. Oricând o vecină, un coleg de cumpărături în piaţă, o cumătră din Huşi sau Lugoj te pot năpădi cu sfaturi care cel mai adesea calcă strâmb teritoriul adevărului.



Există nişte sfaturi care par a avea o valabilitate fără margini. Fraza "mănâncă multe fructe şi legume că nu fac rău, ci fac numai bine" se aude tot timpul. Pe undeva, este adevărat, dar nici să ne aruncăm orbeşte în acest sfat nu e indicat.

Iată câteva exemple: se zice că grepfrutul e mană cerească fiindcă nu îngraşă şi chiar te curăţă de toxine. E adevărat că grepfrutul este fructul cel mai sărac în calorii. El are puţine zaharuri, dar grepfrutul s-a dovedit că poate provoca şi neplăceri. Grepfrutul inhibă unele enzime din intestinul subţire, cele care au rolul de a favoriza absorbţia unor medicamente.
Acest fruct strică starea eficientă a ficatului, care e împiedicat de grepfrut să descompună medicamentele şi astfel că în sânge ajung cantităţi prea mari de doctorii.

Iată un exemplu, medicamentul medrol, destinat luptei cu bolile imune, nu mai este favorizat de o enzimă care e neutralizată de grepfrut, aşa că medrolul se înghesuie să circule prin sânge. Iată o altă acţiune nu tocmai benefică. Grepfrutul creşte concentraţia în sânge a tranchilizantelor şi a blocantelor de calciu (nifedipină) tocmai fiindcă deranjează ficatul în acţiunea de dezasamblare a acestor medicamente. Toată lumea se închină în faţa acţiunii liniştitoare a unui ceai de sunătoare.

De la bunica citire, sunătoarea aduce calm şi somn adânc, nefrământat. Numai că nici sunătoarea nu este doar un personaj pozitiv. Sunătoarea frânează acţiunea omeprazolului, inhibă acest medicament atât de utilizat pentru a ţine în frâu aciditatea gastrică, ştiut fiind că mulţi oameni au prea mult acid în stomac. Deci şi atunci când apelăm la produsele naturiste, când ne tratăm cu produse din plante trebuie să ştim şi părerea medicului pentru că el este cel care are ştiinţa stabilirii remediilor naturii potrivite pentru fiecare om.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă