Cu cât mediul în care sunt crescuţi este mai poluat, cu atât copiii au un coeficient de inteligenţă mai mic.
Ştim că poluarea are consecinţe negative asupra sistemului respirator şi cardiovascular.
SOS - IQ-ul este influenţat de calitatea mediului
Cu cât mediul în care sunt crescuţi este mai poluat, cu atât
copiii au un coeficient de inteligenţă mai mic.
Ştim că poluarea are consecinţe negative asupra sistemului respirator şi cardiovascular. Dar ştim mai puţin că un mediu poluat îşi lasă amprenta şi asupra dezvoltării cerebrale. La această concluzie au ajuns cercetătorii americani de la Şcoala de Sănătate Publică din Harvard. Ei susţin că, trăind într-un mediu poluat, unii copii au un coeficient de inteligenţă mai mic comparativ cu cei care trăiesc într-un mediu sănătos. De asemenea, micuţii crescuţi într-un ambient poluat prezintă dificultăţi în procesul de învăţare.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, doctorul Shakira Franco Sugliaet şi colegii săi de la Şcoala de Sănătate Publică din Harvard au monitorizat peste 200 de copii cu vârste între 8 şi 11 ani. Ei au corelat expunerea la poluarea atmosferică a acestor copii şi IQ-ul lor, supunându-i periodic unor teste cognitive şi de stabilire a coeficientului de inteligenţă. Rezultatele colectate au arătat că ar exista o legătură directă între poluare şi capacitatea cognitivă, în sensul că cei mici expuşi particulelor poluante înregistrează un scor mai mic cu 3-4 puncte la testele de stabilire a coeficientului de inteligenţă. De asemenea, cercetătorii au asociat poluarea cu procesul de învăţare şi de memorare.
EXPLICAŢII. Cercetătorii care au realizat acest studiu susţin că poluarea atmosferică este cauza unei stări de tensiune şi a unui stres oxidant care ar putea să afecteze funcţionarea creierului. Şi mai îngrijorător este faptul că previziunile pentru următoarele decenii în privinţa poluării sunt alarmante...