x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Premieră - Intervenţie chirurgicală prin orificii naturale

Premieră - Intervenţie chirurgicală prin orificii naturale

de Magda Marincovici    |    27 Apr 2007   •   00:00
Premieră - Intervenţie chirurgicală prin orificii naturale

O echipă de medici francezi a realizat cu succes "prima operaţie chirurgicală fără cicatrice" din lume, unei paciente in varstă de 30 de ani. Operaţia a constat in scoaterea veziculei biliare fără incizie şi eliminarea ei prin vagin, cu ajutorul endoscopului.

Intervenţia chirurgicală a avut loc la Spitalul Universitar din Strasbourg, la 2 aprilie, şi a fost efectuată de o echipă de medici condusă de profesorul Jacques Marescaux, preşedinte al Institutului de cercetare contra cancerului la aparatul digestiv (IRCAD). Marescaux (foto) a declarat că succesul operaţiei se datorează celor trei ani de cercetări in cadrul proiectului Anubis, in valoare de 7,2 milioane de euro.

Medicii chirurgi au operat controland manevrele cu ajutorul imaginilor transmise pe computer. Ei au utilizat un endoscop flexibil (un tub echipat cu o cameră video - n.r.) dotat cu instrumente cu o lungime de 1,5 metri, introdus prin vagin. Astfel, medicii au reuşit să vadă ce se petrece in interiorul corpului şi să extragă colecistul pacientei. Bolnava, cadru medical, nu a suferit dureri in timpul operaţiei.

Această premieră chirurgicală numită Anubis a fost prezentată la sfarşitul săptămanii trecute la Las Vegas, in cadrul Congresului Societăţii Americane de Chirurgie Endoscopică. Acest gen de intervenţii chirurgicale care prezintă multiple avantaje pentru pacient va fi introdus şi in ţara noastră, la Institutul Clinic Fundeni, ne-a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă via