x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Proiect privind alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică la copii, derulat de MS

Proiect privind alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică la copii, derulat de MS

14 Sep 2010   •   00:00

Proiectul strategic ''Creşterea accesului la servicii de prevenţie medicală primară pentru copiii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România'' este derulat de Ministerul Sănătăţii (MS) până în aprilie 2011 la nivel naţional, prima etapă încheindu-se cu finalizarea mai multor studii.



Proiectul, care a debutat în august 2009, are ca scop creşterea procentului copiilor şi adolescenţilor care adoptă un stil de viaţă sănătos, urmărind pe termen lung scăderea mortalităţii şi morbidităţii prin boli cardiovasculare, cancer şi diabet, informează un comunicat al MS , citat de Agerpres.

În cadrul primei etape a proiectului s-au creat grupurile de lucru inter-disciplinare, inter-instituţionale la nivelul fiecărui judeţ, s-au organizat cursuri de instruire/informare pentru 120 de profesionişti de la nivel local, pentru implementarea unor campanii de schimbare de comportament şi s-au semnat acorduri de parteneriat cu scopul de a realiza planurile locale pe nutriţie şi activitate fizică în 29 de judeţe.

MS mai informează că grupurile de lucru la nivel judeţean au coordonat scrierea a peste 150 de micro-proiecte pilot dintre care 103 au fost transmise spre aprobare către Comitetul de Conducere al Proiectului din cadrul ministerului. Acestea abordează o strategie ecologică şi populaţională cu intervenţii concomitente la nivel individual, inter-personal, organizaţional, comunitar şi populaţional.

Totodată, s-au finalizat studiul: HBSC 2010 (Comportamente de Sănătate la Elevi - Health Behaviour in School-aged Children), realizat în cadrul proiectului de către Asociaţia de Psihologia Sănătăţii din România (APSR), dar şi versiunea de lucru a unui ghid de intervenţie în comunitate, adresat profesioniştilor implicaţi în domeniul de promovare a sănătăţii. S-a finalizat al doilea studiu în proiect, pe marketing social, centrat pe analiza comportamentelor grupurilor ţintă principale (copii, adolescenţi) şi secundare (părinţi, cadre didactice) în ceea ce priveşte adoptarea unei nutriţii sănătoase şi a activităţii fizice zilnice de către copiii şi adolescenţii din România.

Cu această ocazie, s-a lansat portalul: comunitate-sanatoasa.ms.ro, instrument prin care se vor centraliza, pe lângă informaţii despre derularea proiectului, bune practici naţionale şi internaţionale privind proiecte de schimbare de comportament pentru o nutriţie sănătoasă şi activitate fizică la copii şi adolescenţi.

×
Subiecte în articol: observator