Profesorul Jose-Alain Sahel, şeful Serviciului Oftalmologie
al Spitalului Quinze-Vingts şi al Fundaţiei Rothschild, oferă un interviu în
numărul din 8 aprilie 2008 al revistei ParisMatch avînd ca temă retina
electronică pentru nevăzători, premieră oftalmologică în Franţa.
Profesorul Jose-Alain Sahel, şeful Serviciului Oftalmologie al Spitalului Quinze-Vingts şi al Fundaţiei Rothschild, oferă un interviu în numărul din 8 aprilie 2008 al revistei ParisMatch avînd ca temă retina electronică pentru nevăzători, premieră oftalmologică în Franţa.
Proiectul a debutat în urmă cu 10 ani şi aparţine unei echipe formate din dr. Jose-Alain Sahel, prof. Safran, oftalmolog din Geneva şi colaboratorul lui dr. Pelizzone, dr. Serge Picaud, neurobiolog francez. Cu acest implant, pacientul are şansa de a se orienta în spaţiul în care trăieşte în mod obişnuit şi de a recunoaşte forme.
IMAGINI. Pentru a înţelege acest sistem de implant trebuie să ştim cum se formează imaginea pe retină. În procesul de formare a imaginii pe retină, prima etapă este absorbţia luminii prin fotoreceptori, neuroni plasaţi în retină. Razele de lumină sînt transformate în semnale electrice care transmit creierului informaţii ce stau la baza vederii prin intermediul nervului optic (culori, forme etc.). În unele boli ale retinei – retinopatie pigmentară, degenerescenţă maculară, fotoreceptorii se distrug, ceea ce împiedică absorbţia luminii. Totuşi, supravieţuiesc alţi neuroni, a căror misiune nu este de a absorbi lumina, ci de a stoca informaţiile despre modul de formare a imaginii. Noul implant este format dintr-o cameră digitală plasată pe ochelari, legată la un microprocesor ţinut, să zicem, într-un buzunar al nevăzătorului. Acest microprocesor este conectat la o baterie cu electrozi. Un cip, montat pe suprafaţa retinei, răspunde informaţiilor înregistrate de camera digitală, stimulînd electric neuronii supravieţuitori ai retinei, ceea ce formează nervul optic.
ALTE PROIECTE. Din păcate, acest implant are doar 60 de electrozi care trebuie să ţină locul a 130 de milioane de fotoreceptori. Şi tocmai acest aspect impulsionează actuala echipă să perfecţioneze implantul pentru a pune la punct altele mai performante. Primele implanturi de proteze de retină au fost realizate în toamna anului trecut în Statele Unite. Trei luni mai tîrziu, echipa profesorului Jose-Alain Sahel a obţinut autorizaţie pentru Europa. Iar la începutul lunii februarie 2008, echipa profesorului Safran efectua primele implanturi retiniene.
magda.marincovici@jurnalul.ro