x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pubertate şi cancer de la farduri

Pubertate şi cancer de la farduri

de Magda Marincovici    |    18 Apr 2010   •   00:00
Pubertate şi cancer de la farduri

Fardurile ce conţin ftalaţi, fenoli, fitoestrogeni sunt bănuite că grăbesc venirea pubertăţii la vârste de 8-9 ani. Iar o dată cu înaintarea în vârstă creşte riscul cancerului mamar.



Un studiu efectuat în SUA demonstrează prezenţa în urina fetiţelor cu vârste între 8 şi 9 ani a trei clase de produse chimice, ce poluează aerul - fenoli, ftalaţi şi fitoestrogeni, care au efecte majore endocrine (creşterea sânilor, pilozitate). Însă aceşti compuşi se găsesc nu numai în mediul înconjurător, dar şi în ambalajele unor produse şi chiar în compoziţia unor farduri, vopsele de păr, creme, şampoane etc. Adică produse cosmetice din ce în ce mai frecvent folosite de fete.

Studiul a fost realizat pe un eşantion format din 1.100 de fetiţe, cu domiciliul în trei regiuni diferite din SUA. Analizarea a 19 metaboliţi din urină din trei clase de produse - fenoli, ftalaţi şi fitoestrogeni - a fost efectuată, pentru prima dată, când fetiţele aveau între 6 şi 8 ani, a doua oară, după un an, respectiv la vârste între 7 şi 9 ani. Pentru coordonatorul studiului, Mary Wolff, dar şi pentru echipa sa de la Breast Cancer and Environmental Research Centers, a fost surprinzător să detecteze că biomarkeri din mediul ambiant sunt în majoritatea eşantioanelor de urină.

Aceşti compuşi sunt stocaţi ani la rând în ţesutul adipos şi ulterior, în timp, sporesc riscul de cancer mamar.
"Aceşti poluanţi în concentraţii mari dezechilibrează dezvoltarea în perioada pubertăţii şi, totodată, provoacă riscul unor complicaţii ulterioare, dintre care cancerul mamar", susţine şi profesorul doctor Charles Sultan, şeful Serviciului de endocrinologie pediatrică la CHU Montpellier (Franţa), în Quotidien du medicin.

Pentru reputatul profesor Charles Sultan, această descoperire este foarte importantă, deoarece aceşti poluanţi depistaţi la vârste mici cresc în concentraţie o dată cu înaintarea în vârstă.

Potrivit profesorului Charles Sultan, aceşti compuşi chimici ar putea explica un alt fenomen: precocitatea pubertăţii. La ora actuală, pediatrii din lumea întreagă sunt preocupaţi de instalarea mult mai devreme a pubertăţii. Astfel, în unele zone geografice ale SUA, unde fenomenul este mai pregnant, se vorbeşte despre o "epidemie de pubertate", deoarece debutează la vârste din ce în ce mai mici, respectiv la 8-9 ani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă