Continuăm prezentarea atitudinii admise de medicină bolnavilor de ficat şi de rinichi cu ocazia ospeţelor de Crăciun şi de Revelion.
Prof. Mihai Voiculescu, şeful centrului de medicină internă de la Spitalul Fundeni, avertizează de la început că nu va adopta poziţia inchizitorului de maximă severitate şi că va mai lăsa uşa întredeschisă şi către unele mâncăruri, bineînţeles, hepaticul şi renalul trebuind să păstreze cumpătarea.
Dintre alimentele acceptate, chiar călduros recomandate se detaşează fructele şi zarzavaturile. Fructele aduc cu ele apă şi glucide care reprezintă modul cel mai bun de zaharuri sub formă de fructoză. Sunt recomandate hepaticului merele, perele, gutuile, bananele. Este bine ca între mese bolnavul de ficat să mănânce mere şi pere tăiate. Este permisă tradiţionala salată de fructe. Nu fac rău nici compoturile, dar îndulcite cu miere sau zaharină.
Pentru bolnavul de ficat, cea mai potrivită este carnea de pasăre, mai ales pieptul de pasăre. Este indicat curcanul la cuptor cu prune, cu gutui, cu mere. Chiar bolnavul de ciroză poate să mănânce o felie de piept de curcan. Bolnavul de ficat trebuie însă să se abţină de la piftia de porc. În materie de aperitive mai bine mănâncă răcituri din carne de cocoş sau de curcan.
Masa de Sărbători pentru bolnavul hepatic e bine să înceapă cu murături desărate. El are voie să mănânce măsline şi chiar salată de boeuf cu foarte multe zarzavaturi, dar puţină maioneză, preparată mai puţin gras, astfel evitând biciuirea vezicii biliare. Bolnavului de ficat i se permite şi o felie de cozonac.
Citește pe Antena3.ro