x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Răcelile, între banal şi complicat

Răcelile, între banal şi complicat

de Magda Marincovici    |    02 Ian 2011   •   17:34
Răcelile, între banal şi complicat

144770-101861021.jpgStatisticile arată că primele luni ale anului coincid cu o creştere a numărului infecţiilor respiratorii, mai ales dacă se înregistrează o scădere semnificativă a temperaturii. Până acum, datele Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile au indicat faptul că numărul infecţiilor respiratorii raportate s-a menţinut în limite normale. Totuşi, specialiştii avertizează că este posibilă o creştere a acestora. Cea mai frecventă infecţie respiratorie este răceala, care se manifestă, de regulă, prin scurgeri nazale, lăcrimare şi tuse.

Răceala este o boală infecţioasă, contagioasă şi cu o uşoară creştere a temperaturii. Se estimează că adulţii fac, în special în sezonul rece, între două şi cinci răceli anual. Temperaturile scăzute facilitează propagarea răcelii. Explicaţia constă în faptul că frigul agresează organismul, obligându-l să-şi menţină temperatura de 37 de grade Celsius. De asemenea, frigul contribuie la iritarea mucoaselor căilor respiratorii. Dar şi comportamentul nostru în timpul sezonului rece facilitează apariţia răcelii. În acest sens, să luăm în calcul că frigul ne determină să mergem mai puţin pe jos şi mai mult cu mijloacele de transport în comun, care sunt spaţii aglomerate, închise, ajutând la răspândirea în aer a virusurilor prin strănut şi stropi de salivă.

Virusurile care sunt la originea răcelilor sunt extrem de contagioase. Ele atacă mucoasele nazale, ale laringelui, faringelui şi bronhiilor.

Cei mai expuşi atacului virusurilor gripale sunt copiii, care încă nu au un sistem imunitar performant. Abia după ce au trecut prin câteva ierni, copiii dobândesc capacitatea de a se apăra în mod natural de virusurile gripale. Printre victime sunt incluşi vârstnicii şi bolnavii cronici, deoarece imunitatea lor este extrem de scăzută. La adult, factorii exteriori – stresul, insomnia, sedentarismul – au un impact major în lupta cu aceste virusuri. Doctorul Doina Mihăilă, medic de familie, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, spune că răceala rămâne o boală banală atât timp cât este tratată corect, evitându-se complicaţiile.

Tratamentul vizează simptomele şi evitarea suprainfecţiei. El exclude din start administrarea antibioticelor, întrucât acestea nu acţionează asupra virusurilor. Aşadar, trebuie să facem ca temperatura corpului să ajungă la valori normale, să decongestionăm căile nazale şi să limităm lăcrimarea. Dacă printre simptome se numără şi tusea, se vor administra siropuri speciale. Clasica aspirină sau – atenţie! – paracetamolul permite scăderea febrei şi atenuarea durerilor de cap. Asociarea dintre decongestionante şi antipiretice prezintă avantajul că ţinteşte eficient asupra simptomelor răcelii. O îngrijire specială trebuie asigurată copiilor, deoarece, în cazul acestora, răcelile se pot complica uşor în timp scurt, ajungându-se la otite sau bronşite. Dacă febra persistă, de urgenţă trebuie să consultaţi medicul.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei