x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Racoritoarele ataca silueta

Racoritoarele ataca silueta

12 Mai 2004   •   00:00

De teama de a nu ne pierde silueta, facem eforturi fantastice de a ne abtine de la dulciuri. Pentru ca, asa stim noi, dulciurile contin mult zahar care ne ingrasa. Ceva adevar e, dar nu e complet. Deoarece alte alimente de la care nu ne abtinem contin mult mai mult zahar.

MAGDA MARINCOVICI

Toti fug de ciocolata, bomboane, dulceturi, prajituri. Intr-un cuvant, fug de dulciuri. Dar cantitatea cea mai mare de zahar nu se gaseste in dulciuri, ci in bauturi. Nutritionistii sustin chiar ca bauturile ofera organismului 80% din totalul cantitatii de zahar. In ceea ce priveste capitolul bauturi, desigur trebuie sa nuantam.

Caloriile dintr-un pahar in plus

Dintre bauturi, cele alcoolice reprezinta sursa cea mai importanta de zahar pentru organism. Un consum moderat de alcool presupune 5% din totalul aportului zilnic de calorii. Daca multiplicam acest aport cu 300 de zile pe an, ne dam seama ca bauturile alcoolice furnizeaza organismului o cantitate apreciabila de calorii. Desigur, situatia se schimba in cazul persoanelor care beau ceva mai mult. Aici aportul este de 10% din totalul caloriilor zilnice. Aceasta poate fi si una dintre explicatiile numarului mare de persoane supraponderale.

Sucurile din fructe

Acest bauturi sunt suspectate ca au o mare concentratie de zahar. Motiv pentru care este preferabil sa mancam pur si simplu fructul proaspat. Dar cele mai calorice sunt racoritoarele carbogazoase colorate, cu continut mare de zahar, care, in timp, reusesc sa ne compromita silueta.

Frisca, creme si inghetata

Dintre alimente, periculoase pentru silueta sunt dulciurile cu continut mare de grasimi, de tipul creme, prajituri cu frisca si produsele de patiserie. Dulciurile fara grasimi prezinta doua avantaje: sunt mai gustoase si mai sanatoase. Daca la micul dejun preferati ceva dulce, o chifla cu dulceata sau miere de albine e inofensiva. Sau o felie de paine cu un patrat de ciocolata amaruie.

Foarte dulci si mai ales cu continut mare de grasimi, dulciurile rafinate si concentrate trebuie evitate. Pe de o parte pentru ca au un continut mare de zahar, iar pe de alta parte sunt pentru ca sunt asimilate rapid si accentueaza senzatia de foame.

Continutul de zahar al unor bauturi fara alcool

In alimentatia zilnica trebuie tinut seama de zaharul ascuns existent in iaurturi cu fructe sau arome, unele ketchup-uri si inghetate. Dar cea mai mare cantitate de zahar se gaseste in bauturi.
  • Suc de struguri 19 grame
  • Carbogazoase, cola, limonade 12 grame
  • Suc de portocale neindulcit 10 grame
  • Suc de lamaie neindulcit 9 grame
  • Suc de morcovi 6 grame
  • Suc de rosii 4 grame
    (Bautura- 100 ml )
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă zahăr