x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Rasul iti mentine silueta

Rasul iti mentine silueta

08 Iun 2005   •   00:00

Exerseaza-ti simtul umorului! Acesta este sfatul unui grup de cercetatori americani care, in urma studiilor efectuate, au ajuns la concluzia ca rasul slabeste.

ALTERNATIVA. O repriza buna de ras te poate ajuta sa slabesti
El nu este o metoda de a scapa de kilogramele in plus si nici nu ne scuteste de exercitiile fizice, dar ne poate mentine silueta. Cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt si Nashville (Tennessee) au descoperit ca 10-15 minute de ras sanatos, zi de zi, pot arde cel putin 50 de calorii. Rezultatele studiului au fost prezentate la Congresul European dedicat obezitatii, desfasurat la inceputul lunii iunie, la Atena.

STUDIU. Pentru realizarea studiului au fost recrutate 45 de perechi de prieteni. Ei au fost izolati intr-o camera si lasati sa vizioneze casete cu comedii. "Nu le-am spus de la inceput ca intentionam sa monitorizam rasul pentru ca ar fi existat posibilitatea ca acestia sa rada fortat, iar noi doream ca studiul sa se desfasoare in conditii normale", a explicat seful echipei de cercetare, Maciej Buchowski, directorul Sectiei de bionutritie de la Vanderbilt. Incaperea in care s-a desfasurat studiul a fost special amenajata pentru a putea masura cantitatea de oxigen inspirata de catre subiecti si dioxidul de carbon expirat - informatii necesare evaluarii consumului de energie. Notand aceste cantitati inainte si in timpul observatiei, oamenii de stiinta au putut estima daca rasul consuma energie si in ce cantitati. Voluntarilor le-a fost monitorizata, de asemenea, si activitatea cardiaca, iar microfoanele au inregistrat rasul. "In prima jumatate de ora, ei au vizionat imagini cu peisaje, relaxante, pentru a nota activitatea metabolica normala a subiectilor", a mai explicat Buchowski. Au urmat apoi cinci clipuri de comedie, fiecare cu o durata de 10 minute si intercalate cu pauze de cinci minute cu imagini relaxante. Activitatea cardiaca, rasul si intensitatea respiratiei au dus la concluzia ca voluntarii au ars cu 20% mai multe calorii atunci cand radeau, comparativ cu pauzele in care erau relaxati. Dupa reteta lui Maciej Buchowski puteti slabi doua kilograme intr-un an, in mod placut. (Oana Antonescu)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă