x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem

Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem

de Mirela Dădăcuş    |    29 Iun 2009   •   00:00

Ministerul Sănătăţii (MS) va înfiinţa, în Capitală, Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem, o instituţie care le va oferi pacienţilor cu boli hematologice şanse mari să beneficieze de un transplant de celule stem, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice pe site-ul MS.



Instituţia nou creată va urmări coordonarea activităţii de donare de celule stem hematopoietice, crearea şi gestionarea unei baze de date pe teritoriul României privind persoanele fizice care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem. Potrivit proiectului de act normativ, "în România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, sunt destul de scăzute.

Procentul acestor pacienţi reprezintă aproximativ 7-10% din totalul pacienţilor care au nevoie de această procedură". În timp ce în străinătate, un transplant de celule stem costă în jur de 150.000 de euro, în ţara noastră el ajunge la 40.000 de euro.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă