x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Rosul te duce spre victorie

Rosul te duce spre victorie

22 Mai 2005   •   00:00

O echipa de cercetatori englezi sustine intr-un studiu recent, publicat in revista Nature, ca sportivii care poarta echipament rosu, culoarea care simbolizeaza agresivitatea, au mai multe sanse decat ceilalti sa castige.



  • de STELUTA INDREI

  • UTIL. Un tricou de culoare rosie te poate face invingator
    STUDIU. Doctorii Russell Hill si Robert Barton de la Universitatea din Durham (Marea Britanie) si-au inceput studiul o data cu Jocurile Olimpice de la Atena (2004). Ei au monitorizat luptele de Tai Kwan Do, sport in care adversarii poarta fie un tricou albastru, fie unul rosu.

    Cercetatorii englezi au aratat ca, din punct de vedere statistic, cei care purtau rosu castigau mult mai frecvent decat cei in albastru. Explicatia doctorului Russell Hill a fost ca "echipamentul rosu poate provoca o crestere a nivelului testosteronului (hormon masculin)".

    Cercetatorii nu s-au limitat la analizarea luptatorilor, ci au dorit sa verifice daca teoria lor functioneaza de asemenea in cazul sportului lor preferat - fotbalul. Astfel, au observat rezultatele de la Euro 2004, din Portugalia. Si in acest caz, echipamentul rosu a iesit in evidenta. "Am fost foarte surprinsi la aflarea rezultatelor", marturiseste dr. Russell Hill. El a mai spus ca numeroase cluburi de fotbal evolueaza in rosu.

    REMEDIU. Cromoterapeutii spun ca rosul este vitalizant, stimulent al glandelor endocrine, al circulatiei, vasodilatator. Terapia cu ajutorul culorii rosu este eficienta in anemie, tulburari de circulatie, astenie, stari de slabiciune, afectiuni cardiace, pulmonare, musculare, tulburari metabolice si digestive. Pe de alta parte, rosul este contraindicat in inflamatii acute, tumori, hipertensiune arteriala, hiperactivitate, febra, dureri acute, iritabilitate, agresivitate.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă