Exista o vorba care se traduce pana la urma in indicatia de tratament in cazul cirozelor de origine alcoolica: "Bolnavul de ciroza alcoolica trebuie sa vanda via si sa-si cumpere o vaca!".
de FLORIN CONDURATEANU | |
PULSUL MEDICINEI | |
Alcoolul este descompus cu munca multa de catre celula hepatica. Cantitatea de alcool nu trebuie sa depaseasca puterea de detoxifiere a ficatului. Daca se depaseste capacitatea de descompunere a alcoolului de catre ficat ramane acea substanta periculoasa de descompunere din alcool, adica acetil-aldehida, foarte toxica, si ea nu mai poate fi neutralizata de ficatul suprasolicitat de prea multa bautura.
Profesorul Mihai Voiculescu, seful Centrului de medicina interna de la Fundeni si presedintele Asociatiei romane de studiu al ficatului, spune ca la Congresul de hepatologie de la Paris s-a atras atentia ca bolnavul de ciroza nu trebuie abandonat si nu trebuie sa se abandoneze chiar el. In ciroza de etiologie alcoolica trebuie oprit alcoolul si ficatul are sanse de a se regenera. In cirozele de cauze virusale, deci provocate de virusurile B si C, se aplica tratamente de limitare a fenomenului rau, de instalare a fibrozei in ficat, de instalare a acelor cicatrice, care impiedica functionarea celulelor hepatice. In infectiile cu virus C se utilizeaza azi formele peghilat de interferon si ribavirina, medicamente devenite astfel mai eficiente. In privinta regimului alimentar, profesorul Mihai Voiculescu spune ca bolnavul de ficat e bine sa-si indulceasca alimentele mai ales cu miere, iar glucidele sa si le ia de preferinta din fructe. Dieta hepaticului trebuie sa contina foarte putina sare, bolnavul sa nu-si sareze mancarurile, sa lase doar sarea existenta in alimente. Ficatul munceste din greu ca sa descompuna proteinele, acestea dau energie cam mica, dar sunt absolut necesare caci contin aminoacizi indispensabili. Deci proteinele sunt necesare hepaticului, dar ele trebuie reduse la o treime.