x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Salarii de mizerie

Salarii de mizerie

de Magda Marincovici    |    27 Iun 2007   •   00:00
Salarii de mizerie
Sursa foto: VICTOR STROE/

Cu maximum 6 milioane s-au găndit autorităţile să-i facă pe medici şi pe asistente să nu mai părăsească spitalele. Uriaşa sumă nu este lunară. Ea se acordă la sfărşitul anului, probabil de Moş Crăciun.

Proiect - Primă de stabilitate pentru personalul medical

Cu maximum 6 milioane s-au găndit autorităţile să-i facă pe medici şi pe asistente să nu mai părăsească spitalele. Uriaşa sumă nu este lunară. Ea se acordă la sfărşitul anului, probabil de Moş Crăciun.

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii este postat, intre 21 iunie şi 27 iulie, pentru sugestii şi sesizări, proiectul de Hotărăre de Guvern privind stabilirea sumei pentru prima de stabilitate.

In nota de fundamentare care insoţeşte proiectul se spune că: "In prezent, personalul din sectorul sanitar este unul dintre cele mai slab remunerate dintre bugetari, deşi activitatea depusă este de importanţă strategică". Nimic nou, doar că ar mai trebui adăugată cifra exactă a medicilor şi asistentelor care au decis numai in acest an să muncească in străinătate, din cauza salariilor injositoare.

TRIMESTRUL IV. In proiectul de Hotărăre de Guvern, la art. 1 (1) al proiectului se stipulează: "Pentru asigurarea stabilităţii in sistemul sanitar, personalul va beneficia, o dată pe an, in cursul trimestrului IV al anului, de o primă de stabilitate egală cu salariul minim corespunzător funcţiei, gradului sau treptei profesionale, sau, după caz, salariul de bază pentru funcţia, clasa, gradul profesional şi treapta de salarizare, din luna anterioară in care se face plata primei de stabilitate". Iar pentru personalul cu un singur nivel al salariului de bază, prima de stabilitate se va stabili la nivelul acestui salariu de bază. Astfel, prima de stabilitate prin care autorităţile cred că vor convinge medicii şi asistentele să se sacrifice aici pe bani puţini este de căteva milioane, un medic rezident avănd intre aproximativ 4.000.000 şi 6.000.000 de lei.

Spre comparaţie, salariul mediu, cash, al unui medic din UE este de aproximativ 3.500-4.000 de euro.

SUGESTIE.Dintre numeroasele sugestii postate la acest proiect, citiţi unul semnat de Alex: "Secţia de Terapie Intensivă Medicală de la unul din cele mai mari spitale din Cluj şi-a oprit activitatea fiindcă au plecat in masă şi deodată (9 persoane) asistentele in străinătate. Este doar inceputul fenomenului (nu cel de emigrare, ci cel de dezintegrare a activităţii in secţii vitale). Mai bine aţi da această primă lunar, fiindcă o veţi da poate peste un an, dar nu veţi mai avea cui şi vor muri mulţi pănă vă treziţi că nu mai sunt oameni specializaţi in sistem. La fel se intămplă şi cu medicii specialişti şi chiar rezidenţi. Chiar nu există o viziune sau strategie măcar pe termen mediu?".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă