x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sănătate - Geme ţara de obezi şi de hipertensivi

Sănătate - Geme ţara de obezi şi de hipertensivi

de Magda Marincovici    |    26 Apr 2007   •   00:00

Romania 61% din totalul deceselor sunt cauzate de bolile de inima. Potrivit unui studiu efectuat in 20 de judeţe, o treime dintre romani are nivelul colesterolului depăşit, un sfert sunt obezi şi aproximativ 40% sunt hipertensivi.

Romania 61% din totalul deceselor sunt cauzate de bolile de inima

Potrivit unui studiu efectuat in 20 de judeţe, o treime dintre romani are nivelul colesterolului depăşit, un sfert sunt obezi şi aproximativ 40% sunt hipertensivi.

Studiul a fost efectuat intre 21 aprilie şi 20 iunie 2006 şi a cuprins 15.000 de persoane din mediul rural şi urban. El a avut ca scop evaluarea, la nivel naţional, a prevalenţei factorilor de risc cardio-vascular in populaţia ţării.

COLESTEROLEMIA. Studiul cardio-zone demonstrează că peste 30% din populaţia Romaniei are colesterolemia ridicată. Acest procent se inregistrează atat in zonele urbane, cat şi rurale. Bucureştenii se află pe primul loc in ceea ce priveşte hipercolesterolemia, cu un procent de 46,1%. Ei sunt urmaţi de locuitorii Munteniei şi Banatului, cu 38,3% şi respectiv 32,6%. Cei mai sănătoşi din acest punct de vedere sunt cei din Oltenia, cu un procent de doar 24,5%. La nivelul intregii ţări, 42,6% dintre persoanele cu varsta de peste 70 de ani au colesterolemia ridicată.

GLICEMIA.In cazul rezultatelor privind nivelul glicemiei, acestea sunt mai ridicate la femei decat la bărbaţi. De asemenea, persoanele varstnice au glicemia mult mai ridicată. Populaţia din mediul rural, comparativ cu cea din mediul urban, are glicemia mai mare, raportul fiind de 23,2% faţă de 17,4%. 33,5% din populaţia Munteniei a fost diagnosticată cu hiperglicemie, urmează apoi Bucureştiul, cu 23,3%, şi Oltenia, cu 19,6%. Cel mai scăzut nivel se inregistrează in Transilvania şi Moldova, aproximativ 13%. In privinţa obezităţii, rezultatele studiului arată că peste un sfert, atat din populaţia urbană, cat şi din cea rurală, suferă de această afecţiune.

TENSIUNEA ARTERIALĂ. La nivelul intregii ţări, 39,1% sunt pacienţi cunoscuţi hipertensivi. Hipertensiunea reprezintă o problemă in special pentru locuitorii din zona rurală, unde 42,7% dintre persoane suferă de această afecţiune. Nici cei din mediul urban nu au o situaţie mai bună, hipertensivii reprezentand un procent de 37,9%. Cele mai multe persoane cunoscute ca suferind de hipertensiune locuiesc in Bucureşti şi Banat, procentul acestora fiind de aproximativ 50%. Potrivit datelor oficiale, 61% din numărul total al deceselor este pus pe seama afecţiunilor cardiovasculare, comparativ cu situaţia din UE, unde din aceleaşi cauze şi pierd viaţa 35% din populaţie.

PREVALENŢA HIPERCOLESTEROLEMIEI IN RINDUL PARTICIPANŢILOR

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă