x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Virusul varicelei sta la panda

Sanatate - Virusul varicelei sta la panda

de Steluta Indrei    |    29 Mar 2006   •   00:00
Sanatate - Virusul varicelei sta la panda

Exista o stransa legatura intre varicela si zona zoster. Cele doua boli infectioase sunt provocate de acelasi virus care odata patruns in organism nu mai poate fi eliminat.

Totul incepe cu varicela, cunoscuta in popor drept varsatul de vant. In general, in copilarie, virusul varicelei ajunge in organism si ramane acolo toata viata. El se cantoneaza la nivelul ganglionilor limfatici de la nivelul coloanei vertebrale, unde se pastreaza in stare latenta. Este suficienta o scadere a imunitatii organismului pentru ca virusul sa iasa din ascunzatoare si sa se manifeste sub forma de zona zoster.

SIMPTOME. Senzatia de arsura si mancarimile sunt simptome care preced aparitia eruptiei, care se situeaza pe spate. Plagile sunt insotite de dureri intense, greu de suportat. Mai mult decat atat, durerile pot persista luni intregi sau chiar ani, in special in cazul varstnicilor.

O alta localizare posibila a bolii zona zoster este la nivelul ochiului. Zona zoster oftalmica este insa foarte dureroasa si foarte periculoasa pentru ca poate duce la pierderea vederii.

De retinut, ca zona zoster nu poate fi prevenita prin nici o metoda. Boala apare pe neasteptate, atunci cand organismul este lipsit de aparare. Stresul, oboseala prelungita si diferite alte boli afecteaza imunitatea si declanseaza activarea virusului.

TRATAMENT. Ceea ce se poate face impotriva zonei zoster este tratarea cat mai rapida, de la primele senzatii de arsura, inainte de aparitia bubitelor. Cand o persoana se plange de dureri pe traiectoria unui nerv de la nivelul spatelui, de exemplu intre doua coaste, poate fi vorba despre zona zoster. Prezentarea la medic de la primele simptome este importanta pentru ca un tratament antiviral precoce evita durerile persistente. In alte cazuri, tratamentul consta in administrarea de medicamente antialgice si uneori antidepresive.

INFECTARE
Atat varsatul de vant, cat si zona zoster sunt boli foarte contagioase. Contaminarea se face de la primele simptome prin tuse, stranut. In cazul zonei zoster, o data cu aparitia eruptiei, transmiterea virusului se poate face si prin contact cu bubitele. O atentie deosebita trebuie acordata femeilor insarcinate si persoanelor bolnave. Acestea pot lua foarte usor varicela daca nu au avut-o in copilarie. In cazul gravidelor, varicela poate provoca malformatii congenitale, iar bolnavii cronici prezinta riscul de a suferi complicatii grave, uneori fatale.

VACCIN
Spre deosebire de zona zoster, varicela poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin care exista si la noi in tara. Insa, acest vaccin nu intra in calendarul vaccinarilor obligatorii, ci este recomandat anumitor copii la risc si personalului medical. De obicei, imunizarea copiilor se face dupa varsta de un an.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă zonă zoster