x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sarea, periculoasa sau nu?

Sarea, periculoasa sau nu?

10 Mai 2005   •   00:00

Recomandarea de a consuma mai putina sare ar putea sa nu mai fie adresata pacientilor, potrivit unui studiu prezentat cu ocazia congresului Societatii Americane de Cardiologie, desfasurat la Washington.



  • de STELUTA INDREI

  • SFAT. Organismul are nevoie de sare, dar nu mai mult si nici mai putin de 5-6 grame zilnic
    Autorii studiului au anuntat ca sarea nu are efecte atat de periculoase asupra persoanelor cu boli cardiovasculare pe cat se crede.

    Doctorul Hillel Cohen de la Universitatea "Albert Einstein" din New York, impreuna cu echipa sa, a tinut sub observatie 7.278 de persoane, pe parcursul a 13 ani. Rezultatele studiului sunt surprinzatoare deoarece, contrar a tot ceea ce sustin majoritatea specialistilor, doctorul Hillel Cohen nu gaseste nici o legatura intre sare si bolile cardiovasculare.

    Dimpotriva, conform statisticilor, consumul a mai putin de 2,4 grame de sare pe zi mareste cu 50% riscul de boli cardiovasculare. Si cu cat se consuma mai putina sare, cu atat riscurile sunt mai mari. Aceste rezultate sunt in totala contradictie cu ceea ce recomanda cardiologii in mod traditional.

    DIFERENTE. "Cu siguranta exista mari diferente intre indivizi, nuanteaza totusi cercetatorul american, anumite persoane pot tolera mai bine sarea, altele nu". In acelasi timp, studiul realizat de Cohen nu anuleaza numeroasele cercetari care arata ca sarea poate fi periculoasa pentru sanatate, mai ales pentru inima, concluzioneaza cei prezenti la congresul de cardiologie de la Washington.

    ALIMENTE. Cea mai mare cantitate de sare pe care o consumam zilnic provine din alimente, si nu din sarea pe care o adaugam la masa. Aceasta din urma reprezinta doar 10%-20% din consumul cotidian. Foarte multa sare contin alimentele semipreparate: mezelurile, branzeturile, cerealele de la micul dejun, sosurile, conservele, pestele si carnea afumata, preparatele congelate, produsele fast-food, cele de patiserie, dulciurile concentrate. Si unele ape minerale au un continut bogat in sare.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sare