x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Seminţele de cânepă, aliment-medicament

Seminţele de cânepă, aliment-medicament

de Magda Marincovici    |    16 Sep 2010   •   00:00
Seminţele de cânepă, aliment-medicament

La Salonta, este singura fabrică unde se obţine o gamă largă de produse din seminţele de cânepă. Acestea sunt extrem de valoroase, deoarece asigură raportul ideal între acizii graşi esenţiali omega 3 şi omega 6 şi reprezintă o sursă importantă de proteină completă şi fibre insolubile, precizează Oana Suciu, director departament afaceri la Canah-Green Li-ving.

Seminţele de cânepă sunt unul dintre alimentele cele mai nutritive, datorită conţinutului ridicat de proteine, uleiului bogat în acizi graşi polinesaturaţi omega 6 şi omega 3 şi fibrelor insolubile. De asemenea, constituie o sursă bună a antioxidantului vitamina E. Mineralele prezente în seminţele de cânepă includ potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, fosfor, iar microelementele prezente sunt stronţiu, thorium, arsenic şi crom.

Acidul linoleic din familia omega 6 şi acidul alfa-linolenic din familia omega 3 se numesc AGE (acizi graşi esenţiali) care, asemenea vitaminelor, sunt vitali. Aceştia nu pot fi sintetizaţi de corpul uman, de aceea trebuie să-i dobândim din hrană. Uleiul de seminţe de cânepă este singurul ulei vegetal care conţine acizii graşi omega 6 şi omega 3 în raportul magic de 3:1, optim pentru nevoile organismului uman.

Consumul periodic de ulei de cânepă poate avea efecte benefice în numeroase afecţiuni. Astfel, în afecţiuni cardiovasculare, uleiul de cânepă reduce trigliceridele şi nivelul de colesterol. Uleiul de cânepă este un aliat perfect al pielii, fiind un important furnizor de acizi graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare. Totodată, are proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale. În plus, dă rezultate bune în tratarea afecţiunilor de tipul eczeme şi psoriazis. Acizii graşi esenţiali din compoziţia cânepii sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, sunt vitali pentru scutul de mielină, învelişul celulelor nervoase. La copii, omega 3 şi omega 6 contribuie la dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau a altor probleme comportamentale.

Sămânţa de cânepă, singura comestibilă, conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGE pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului. Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare, care funcţionează similar hormonilor. Afecţiunile artritice, de exemplu, artrita reumatoidă, sunt tratate cu succes pe termen lung de acizii graşi obţinuţi din uleiul de cânepă. Şi sistemul imunitar devine mai puternic cu ajutorul acizilor graşi, care reglează bacteriile intestinale şi cresc energia celulară necesară eliminării toxinelor.

Din întregul regn vegetal, seminţele de cânepă sunt singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de organismul uman. 65% din conţinutul total de proteină al seminţei de cânepă o constituie proteina globulară, numită edestină, asemănătoare globulinei din plasma sangvină umană. Edestina, uşor de digerat, este secretul unui sistem imunitar sănătos, deoarece are abilitatea unică de a stimula producerea de anticorpi împotriva agenţilor invazivi. Fiind aproape lipsită de fosfor, ajută în afecţiunile renale. Proteina din cânepă conţine cei 21 de aminoacizi binecunoscuţi, printre care se află cei opt aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce.

Proteinele sunt considerate potenţiali alergeni întâlniţi la soia, lactate, ouă, arahide, spre deosebire de seminţele din cânepă, unde nu au fost semnalate alergii. Fibrele din seminţele de cânepă, în proporţie de 92% insolubile, menţin sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi curăţă tractul digestiv.

Istorie
De-a lungul istoriei, diferite părţi ale plantei de cânepă au fost utilizate în scopuri medicinale. Seminţele de cânepă au fost folosite integral în întreaga Asie, în special în China. Fie sub formă de ulei, decoct, praf, infuzie, pastă sau întreagă, sămânţa de cânepă este un ingredient vital în numeroase reţete curative.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă