x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sistemul sanitar se ineaca in datorii

Sistemul sanitar se ineaca in datorii

20 Apr 2005   •   00:00

Rostogolirea datoriilor de la un an la altul si subfinantarea sunt principalele cauze ale problemelor majore din sistemul sanitar.



  • de MAGDA MARINCOVICI

  • REALITATE. Presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania, prof. dr. Florian Popa, semnaleaza ca subfinantarea scurtcircuiteaza sistemul sanitar
    Aceasta este concluzia directorilor de spitale, care s-au intalnit cu ministul Sanatatii si cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Prof. dr. Florian Popa, presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania, este de parere ca de la un an la altul s-au acumulat datorii din cauza subfinantarii.

    OPINII. In opinia prof. dr. Sorin Oprescu, directorul Spitalului Clinic de Urgenta Universitar, problemele majore apar pe doua paliere: legislativ si al finantarii. El s-a referit la necesitatea personalizarii fondului pentru asigurarile nationale de sanatate. In privinta licitatiilor electronice, prof. dr. Sorin Oprescu a spus ca, de multe ori, preturile oferite de castigatorii licitatiilor sunt de 10 ori mai scumpe. In plus, acestea fac rabat si de la calitate. Licitatiile nationale pentru medicamente si materiale se fac de multe ori sub influenta marilor companii. In privinta cheltuielilor de personal, care reprezinta 70% din bugetul alocat spitalelor, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prof. dr. Cristian Vladescu, a afirmat ca valoarea totala a datoriilor din sistemul de sanatate este de 6.000 miliarde de lei. Deoarece intre 60% si 80% din pacientii spitalizati sunt dirijati catre medicul de familie, presedintele CNAS spune ca trebuie sa creasca numarul celor care beneficiaza de servicii medicale in ambulatoriile de specialitate. Astfel, cheltuielile spitalelor ar putea sa se reduca.

    SOLUTII. Ministrul Sanatatii, prof. dr. Mircea Cinteza, considera ca externalizarea unor servicii ale spitalelor, cat si sistemul DRG de finantare ar putea reprezenta o solutie de redresare financiara. In acest sens, ministrul Sanatatii a anuntat ca se va trece la un nou sistem de plata pe caz rezolvat (DRG), model care este folosit pe plan international, apreciat ca fiind cel mai performant.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă