x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Solutii moderne contra cariilor

Solutii moderne contra cariilor

23 Mai 2005   •   00:00

LA STOMATOLOG
Incrustatia este o lucrare protetica folosita in tratamentul leziunilor dentare, atat in vederea reabilitarii morfologice, cat si functionale a dintelui afectat de carii sau de fracturi.

  • de Dr. CORNELIU GHERASIM, medic stomatolog Velvet Dental

  • Notiunea de lucrare protetica inspira in general teama, marea majoritate a oamenilor asociind aceasta formulare cu ideea de sacrificiu mare de substanta dentara, lucru ce in aceasta situatie nu se aplica, ci dimpotriva, unul din avantajele acestor lucrari este tocmai sacrificiul redus dentar comparativ cu cel realizat in urma prepararii dintelui in vederea aplicarii unei plombe clasice, fie ea din amalgam sau materiale compozite.

    Clasificare

    Aceste tipuri de lucrari dentare se pot imparti in incrustatii nefizionomice si fizionomice. Cele nefizionomice sunt realizate in principal din materiale nobile si prezinta marele dezavantaj de a fi inestetice. Incrustatiile fizionomice pot fi incrustatii metalo-ceramice, situatie in care componenta fizionomica este reprezentata de ceramica, sustinuta de un schelet metalic; si incrustatii total ceramice, pentru confectionarea carora se folosesc tehnici si materiale de ultima generatie si sunt utilizate in cazurile in care aspectul estetic este esential.

    Avantaje

    In comparatie cu plombele clasice, incrustatiile dentare prezinta o serie de avantaje cum ar fi:
  • in cazul incrustatiilor ceramice, avantajul este in primul rand de ordin estetic, prin obtinerea unei culori identice cu cea a dintelui pe care se aplica (culoare ce, spre deosebire de cea obtinuta prin refacere cu materiale compozite, nu se modifica, cunoscut fiind faptul ca acest tip de plombe au o stabilitate coloristica precara), cat si a unui modelaj in perfecta concordanta cu dinti antagonisti. De asemenea, finisarea incrustatiei este net superioara celei obtinute in cabinet in cazul unei plombe.
  • in unele cazuri, prin incrustatii se realizeaza o mai buna protectie a ceea ce a ramas din dinte in urma indepartarii cariei.
  • cariile ce apar uneori la marginea plombelor de compozit din cauza contractiei acestuia (reactie de altfel normala ce insoteste orice tip de material compozit) sunt inexistente in cazul incrustatiilor, acestea fiind extrem de stabile din punct de vedere volumetric.
  • nici dintele pe care se aplica incrustatia nu are de suferit, culoarea lui ramanand neschimbata, afirmatie pe care nu o putem face in cazul dintilor ce prezinta plombe din amalgam.
  • prin prepararea dintelui in vederea aplicarii unei incrustatii se realizeaza un sacrificiu mai mic de substanta dentara.
  • de asemenea, rezistenta la uzura este net superioara celei oferite de diversele materiale compozite.

    Incrustatiile au o paleta larga de indicatii cum ar fi in cazul dintilor afectati de carii sau fracturi, in cazul unui dinte ce a suferit un tratament de canal si astfel i s-a compromis rezistenta etc.

    STIRI
    EREDITATE. Afectiunile congenitale ale dintilor sunt anomalii prezente inca de la nastere, adica inainte ca dintele sa erupa. Aceste boli pot fi mostenite sau pot aparea din cauza unor complicatii pe care le-a avut mama in timpul sarcinii. Bolile congenitale se pot manifesta prin insuficienta dezvoltare a tesuturilor dentare (smalt, dentina). Ele pot afecta unul sau mai multi dinti. Acestia sunt predispusi la carii sau la fracturi, au o culoare galbena, maronie sau, dimpotriva, sunt aproape transparenti.

    ABCES. Durerile provocate de un abces dentar pot fi ameliorate cu ajutorul fitoterapiei. Dar trebuie sa retineti ca remediile recomandate sunt numai o solutie de moment pentru diminuarea durerilor pana la prezentarea la dentist. Smochinele aplicate calde pe gingie, in dreptul dintelui afectat, va pot fi de ajutor. Sucul din frunze de patrunjel, in amestec cu alcool de 70 de grade, in parti egale, se aplica prin tamponare la nivelul dintelui. De asemenea, puteti incerca aplicatii cu ceapa fiarta pe gingie, in dreptul abcesului.

    RECOMANDARI. Pentru ca bebelusii lor aiba dantura sanatoasa, medicii le sfatuiesc pe viitoarele mame sa aiba o alimentatie bogata in vitamina B, deoarece carentele favorizeaza aparitia anomaliilor dentare. De asemenea, gravidele trebuie sa evite administrarea unor medicamente precum antibioticele de tipul tetraciclinei. Afectiunile de origine infectioasa (sifilis, rubeola) contractate de mama si tulburarile hormonale pot provoca grave afectiuni ale dintilor.

    FUMAT. Deficitul vitaminelor A, C si E este una dintre cauzele aparitiei afectiunilor gingivale. Potrivit cercetatorilor italieni, fumatul este unul dintre factorii care provoaca asemenea carente. Italienii au intreprins un studiu la care au participat mai multi studenti fumatori si nefumatori si care a demonstrat ca nivelul vitaminelor A, C si E este mai scazut in organismul fumatorilor inraiti, acestia fiind obligati sa mearga mai des la stomatolog decat celelalte persoane. Gingiile fumatorilor nu mai beneficiaza de proprietatile antioxidante si vasoconstrictoare ale vitaminei C.

    ROBOT. Unele clinici stomatologice din Europa si Statele Unite se pregatesc sa testeze un robot-dentist, inventat de o companie din Israel. Acest robot va fi folosit in implantul dentar. Procedurile stomatologice vor fi facute astfel mai repede si fara durere pentru pacienti. Expertii companiei israeliene Tactile Technologies au testat acest robot pe animale si au primit acordul Departamentului american al sanatatii sa inceapa experimentele si pe oameni. Noul sistem va simplifica munca in cabinetul stomatologic. Robotul va putea fi folosit si de studentii incepatori, nu numai de dentistii cu experienta.

    MUZICA. Japonezii au inventat un scaun stomatologic "cantator". Se incearca astfel limitarea la minimum a disconfortului pacientilor atunci cand merg la stomatolog. In spatarul scaunului au fost montate niste difuzoare speciale, prin care pacientii pot auzi muzica si nu zgomotul frezei. Alegerea bucatilor muzicale depinde de preferintele fiecarui pacient. Inventatorii nu exclud insa si varianta ca, dupa vizita la stomatolog, unii pacienti sa asocieze muzica preferata cu durerile pe care le-au simtit in cabinet.
  • ×