x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Somnul profund prelungeste viata

Somnul profund prelungeste viata

17 Mar 2005   •   00:00

Femeile traiesc mai mult decat barbatii pentru ca au somnul mai profund decat ei. Obligatiile de mama le determina pe acestea sa profite la maximum de timpul pe care il petrec in pat.

GEORGETA LICSANDRU

LONGEVITATE. Somnul profund al femeilor le asigura acestora o viata mai lunga
O echipa de studiu de la Universitatea de stat din Pennsylvania a stabilit ca femeile traiesc in medie cu sase-sapte ani mai mult decat barbatii pentru ca dorm mai bine.

BOLI. Cercetatorii americani sustin ca barbatii care se culca tarziu, care sunt nervosi, care se cearta cu cei din jur adorm foarte greu si, de asemenea, se plang de tulburari de respiratie in timpul somnului. Acesti barbati sunt si cei care sufera cel mai mult de diabet, boli cardiovasculare si alte afectiuni grave. Studiile au aratat ca somnul este cel mai simplu mijloc de tratare a bolilor, o lipsa serioasa a lui poate chiar ucide.

In articolul publicat in revista Chemistry and Industry, cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania afirma ca secretul somnului profund al femeilor este rezultatul obligatiilor de mama. Imediat ce devin mame, femeile sunt obligate sa se trezeasca de mai multe ori in timpul noptii pentru a-i hrani pe nou-nascuti. Desi stau mai putin in pat, ele invata sa profite la maximum de acest timp. Epuizarea, oboseala pe care le simt sunt compensate in cazul lor de somnul profund.

EXPERIMENT. Cercetatorii din Pennsylvania si colegii lor de la Institutul american al sanatatii au masurat continutul de hormoni in sangele a 25 de voluntari. Pentru inceput, timp de patru zile, subiectii au dormit cate opt ore, apoi opt zile - numai cate sase ore. Supusi dupa aceasta perioada unor teste de atentie, atat barbatii, cat si femeile au rezolvat mai greu problemele, printre subiecti observandu-se, de asemenea, o crestere a proceselor inflamatorii.

S-a dovedit insa ca sistemul imunitar al barbatilor a fost afectat in mai mare masura decat al femeilor. In organismul barbatilor a crescut si nivelul hormonilor care sporesc rezistenta la insulina, ceea ce poate conduce la aparitia ulterioara a obezitatii. Concluzia studiului a fost ca femeile dorm mai bine: in medie, durata somnului profund al femeilor este de 70 de minute, in timp ce barbatii nu se bucura decat de 40 de minute. Printre tulburarile de somn cel mai des intalnite se numara insomnia (aproximativ 30% dintre oameni sufera cel putin o data pe an), sforaitul (fiecare a opta persoana sforaie in somn), vorbitul in somn (20% dintre oameni).

OBEZITATEA
Cercetatorii de la Universitatea Columbia au publicat rezultatele unui studiu potrivit caruia intre durata somnului si obezitate este o stransa legatura. S-a stabilit ca persoanele care dorm mai putin de patru ore pe noapte prezinta un risc mai mare cu 74% sa sufere de tulburari metabolice, in special obezitate, spre deosebire de cele care dorm intre sapte si noua ore. Explicatia acestui paradox este simpla: daca nu dorm, oamenii mananca noaptea. In lipsa miscarii, ei acumuleaza kilograme in plus. Portretul obisnuit al acestui pacient este un tanar care sta pana dimineata in fata televizorului sau a calculatorului, avand langa el un pahar cu o bautura carbogazoasa si niste chips-uri.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă