Este la moda o spaima provocata de osteoporoza, acea pierdere de substanta osoasa inregistrata mai ales la femeile care au ajuns la menopauza si convietuiesc definitiv cu ea.
de FLORIN CONDURATEANU | |
PULSUL MEDICINEI | |
Barbatii se intalnesc si ei cu osteoporoza, insa mai tarziu, cam dupa 60 de ani si numarul lor este de 4 ori mai mic decat al femeilor cu osteoporoza. Osteoporoza nu este dureroasa, dar ea favorizeaza fracturile si tasarile de vertebre, care dor. Diagnosticul de osteoporoza se pune numai in urma masurarii masei osoase cu raze X, instrumentul numindu-se DEXA. Altii propun instrumente cu ultrasunete, care se aplica la calcaie si la falangele degetelor, dar aceasta proba da doar o indicatie aproximativa, suverana ramane analiza DEXA. Dar nu trebuie sa se recurga la aceasta analiza tam-nesam.
Ei bine, cine trebuie sa se caute de osteoporoza, cine trebuie sa ceara analiza DEXA? Trebuie sa ceara consultul medicului si analiza acelei femei intrate in menopauza precoce, fie spontan, fie in urma unei interventii chirurgicale de scoatere a ovarelor. Un alt factor de risc este reprezentat si de numarul de ani de cand femeia se afla la menopauza. Continua sa explice aceste importante aspecte doctorul Daniel Grigorie, directorul medical al Institutului de endocrinologie "C. I. Parhon". Este indicat sa-si faca analiza DEXA si femeile aflate sub tratament cu cortizon in doze importante. Cortizonul, medicament care alina multe suferinte, dar care prezinta si mule efecte secundare, impiedica celulele sa fabrice os si riscul de fracturi apare la 3 luni dupa inceperea tratamentului cu cortizon. Daca un om se trateaza cu hormoni tiroidieni in exces este pasibil si el sa faca osteoporoza. E necesara masurarea masei osoase prin aparatul DEXA si la oamenii care au suferit o fractura importanta sau li s-au tasat vertebre cu prilejul ridicarii vreunei greutati.