Bolile cardiovasculare si obezitatea afecteaza inclusiv persoanele care depun efort fizic la locul de munca. Potrivit studiilor, inclusiv aceste persoane trebuie sa faca sport pentru a evita aceste boli.
GEORGETA LICSANDRU
RECOMANDARE. Chiar daca aveti un serviciu care va solicita fizic, mergeti la sala o data pe saptamana! |
Munca fizica dezvolta muschii si in acelasi timp mentine sanatatea. Dezvoltarea muschilor determinata de munca fizica este insa disproportionala pe grupe de muschi.
EXPERIENTE. Multi dintre cei care au un serviciu care presupune munca fizica intensa considera ca nu este obligatoriu ca ei sa faca sport, pentru ca efortul de la serviciu ii mentine in forma. Cercetatorii croati au aratat ca aceasta conceptie este total gresita. In majoritatea cazurilor, efortul fizic de la locul de munca nu are aceeasi intensitate si durata ca exercitiile fizice. La serviciu, aceste persoane nu fac decat sa stea in picioare, sa mearga, sa ridice unele greutati sau sa lucreze cu mainile. Ca urmare a acestui fapt, li se dezvolta muschii mainilor, iar restul musculaturii este intr-o stare mai slaba decat cea a unei persoane care sta la birou. La studiul croatilor au luat parte barbati cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani. Concluziile au aratat ca persoanele care aveau un serviciu care solicita munca fizica au fost mai puternice doar in cazul exercitiilor care presupuneau strangerea degetelor de la maini. La exercitiile privind elasticitatea muschilor, functionarii care nu ies niciodata din birou au avut aceleasi rezultate ca si cei care depun efort fizic. Munca fizica este mai usor suportata de persoanele tinere. Pana la 35 de ani, aceasta poate fi chiar utila, in timp ce varstnicilor le este contraindicat uneori si sportul.
RETETA. 20 de minute de exercitii fizice de trei ori pe saptamana sau mersul la sala o data pe saptamana sunt un nivel de efort foarte bun pentru o persoana care nu doreste sa faca performanta. Exercitiile fizice sunt insa deosebit de utile in cazul persoanelor care vor sa scape de kilogramele in plus. De asemenea, ele scad riscul aterosclerozei si al altor afectiuni cardiovasculare si chiar riscul infertilitatii. Dupa parerea cercetatorilor, efortul fizic depinde de fiecare persoana si trebuie sa devina o parte a modului de viata.
LENEA COMBATE STRESUL |
Profesorul german Peter Akst afirma ca in cazul unor persoane cel mai bun antrenor pentru o viata sanatoasa este canapeaua pe care se odihnesc, cel mai bun exercitiu este somnul de dupa-amiaza, iar cel mai bun impuls catre activitate li-l da lenea. In cartea sa "Bucuria lenei", acesta ii indeamna pe cititori sa isi petreaca timpul liber fara sa faca nimic, pentru ca "lenea slujeste uneori drept cel mai bun mijloc de aparare in fata stresului". Acesta a mai aratat ca persoanele peste 50 de ani care alearga mult, merg la sala isi risipesc energia pe care ar putea sa o foloseasca in alte scopuri. La aceste persoane se observa cel mai des pierderea memoriei si imbatranirea prematura. |
Citește pe Antena3.ro