x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sterilizarea uscata a deseurilor medicale

Sterilizarea uscata a deseurilor medicale

01 Iun 2005   •   00:00

Inchiderea in etape a crematoriilor in care spitalele isi distrug deseurile este una dintre masurile impuse Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

O solutie pentru acest lucru este sterilizarea prin caldura a deseurilor sanitare (Heat Disinfection System), metoda adusa in Romania printr-o investitie irlandeza de 4 milioane de euro. Prima fabrica de neutralizare a deseurilor medicale prin sterilizare uscata - Stericare Romania - a fost deschisa pe platforma Progresul din comuna Jilava. Fabrica are o capacitate de procesare de 2 tone pe ora. Dr. Liviu Balulescu, directorul de vanzari, a subliniat ca se pot procesa toate deseurile medicale, cu exceptia tesuturilor umane si a farmaceuticelor.

METODA. Deseurile medicale colectate sunt stocate in cutii din carton sau plastic. Sunt mai intai maruntite si apoi sterilizate la temperaturi de 150-180 grade Celsius. Resturile sunt racite si transportate in depozitele ecologice. Fiind o tehnologie fara ardere, sistemul de sterilizare uscata a deseurilor medicale prezinta avantajul ca nu exista emisii toxice nici in apa, nici in aer, iar reziduurile rezultate sunt lipsite de pericol. Un alt avantaj al acestei metode sunt costurile - 1 euro/kilogramul de deseuri, cu 30% mai putin decat incinerarea. Pana in acest moment s-au incheiat contracte de preluare si procesare a deseurilor sanitare cu Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Panait Sarbu", Institutul "C.I. Parhon" si Spitalul Filantropia. (Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă