x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stilul de viaţă şi cancerul la sân

Stilul de viaţă şi cancerul la sân

de Magda Marincovici    |    01 Oct 2010   •   00:00
Stilul de viaţă şi cancerul la sân
Sursa foto: /Thinkstock

Majoritatea tumorilor sânului se dezvoltă sub influenţa estrogenilor care impregnează glanda mamară. Cu o parte din cantitatea de estrogeni venim pe lume. Cealaltă parte o dobândim prin stilulul nostru de viaţă. Iată şase măsuri care ţin de stilul de viaţă al unei femei, ce pot să reducă în mod substanţial riscul ca ea să facă acest tip de cancer.



1. A naşte înainte de vârsta de 30 de ani. Unul, dar mai ales doi copii înainte de vârsta de 30 de ani este benefic pentru femeie. Explicaţia. Sarcina ajută la maturizarea completă a celulelor mamare pe care le protejează de degenerscenţă. Sarcina reduce perioadele de administrare a pilulelor contraceptive. Pentru că trebuie reţinut că această formă de cancer este mai frecvent la femeile care au luat pilula contraceptivă mai mult de cinci ani înainte de a aduce pe lume primul prunc.

2. Eliminarea acizilor graşi. Po­tri­vit unui studiu efectuat de cer­ce­tă­torii de la INSERM şi Institutul Gustave Roussy din Franţa, cancerul ma­mar se dovedeşte de două ori mai frec­vent la femeile care prezintă ni­ve­luri ridicate de acizi graşi trans în sân­ge: uleiuri vegetale parţial hidro­ge­nate de origine industrială. Aceşti acizi graşi se găsesc în special în pro­du­sele de patiserie, prăjituri, chipsuri etc. În opinia cercetătorilor fran­ce­zi, se impune limitarea procedeelor in­dustriale de preparare a unor sorti­mente de alimente prin generare de acizi graşi trans. De asemenea, ei pro­pun ca, pe etichete, să fie precizată în mod vizibil prezenţa acizilor graşi trans în compoziţia unor produse.

3. Menţinerea greutăţii normale. După menopauză, excesul ponderal favorizează dezvoltarea tumorilor, inclusiv a celor specifice cancerului ma­mar. În acest sens, femeile sunt sfă­tuite să facă eforturi să nu ia în greu­tate o dată cu instalarea me­no­pauzei. Mai mult, stratul de grăsimi subcutanat stimulează secreţia unei enzime, aromataza, care transformă androgenii (hormonii masculini) în estrogeni, care au un rol major în declanşarea cancerului sânului.

4. Alăptarea. Ultimul raport al Fon­dului Mondial de Cercetări contra Cancerului insistă asupra efectului pozitiv al alăptatului la sân cel pu­ţin şase luni atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş. O posibilă explicaţie es­te că, în perioada de alăptare, se­creţia de estrogeni se diminuează. Ast­fel, alăptarea finalizează procesul de maturizare a celulelor mamare, un alt factor protector contra acestei boli.

5. Limitaţi consumul de alcool. Chiar şi în cantităţi mici, alcoolul favorizează cancerul sânului. Este concluzia unui amplu studiu realizat de Institutul Naţional al Cancerului din SUA pe un lot de 184.000 de femei. A bea în mod constant zilnic 1-2 pahare cu alcool creşte cu 30% ris­cul cancerului mamar. Acest efect este pus pe seama modificării meta­bo­lismului estrogenilor. Sfatul medicilor este categoric: beţi cu mo­deraţie chiar vin de ţară.

6. Faceţi sport. A merge zilnic, în pas alert, aproximativ 30 de minute, a renunţa la lift, a face sport cel puţin o dată pe săptămână.

Iată cum putem reduce cu 40% riscul cancerului la sân. Acest procent se menţine şi în cazul persoanelor cu antecedente familiale. Pentru că la persoanele care aplică acest plan pentru combaterea sedentarismului se observă reducerea nivelului estrogenilor şi întărirea sistemului imunitar.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă