Majoritatea tumorilor sânului se dezvoltă sub influenţa estrogenilor care impregnează glanda mamară. Cu o parte din cantitatea de estrogeni venim pe lume. Cealaltă parte o dobândim prin stilulul nostru de viaţă. Iată şase măsuri care ţin de stilul de viaţă al unei femei, ce pot să reducă în mod substanţial riscul ca ea să facă acest tip de cancer.
1. A naşte înainte de vârsta de 30 de ani. Unul, dar mai ales doi copii înainte de vârsta de 30 de ani este benefic pentru femeie. Explicaţia. Sarcina ajută la maturizarea completă a celulelor mamare pe care le protejează de degenerscenţă. Sarcina reduce perioadele de administrare a pilulelor contraceptive. Pentru că trebuie reţinut că această formă de cancer este mai frecvent la femeile care au luat pilula contraceptivă mai mult de cinci ani înainte de a aduce pe lume primul prunc.
2. Eliminarea acizilor graşi. Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la INSERM şi Institutul Gustave Roussy din Franţa, cancerul mamar se dovedeşte de două ori mai frecvent la femeile care prezintă niveluri ridicate de acizi graşi trans în sânge: uleiuri vegetale parţial hidrogenate de origine industrială. Aceşti acizi graşi se găsesc în special în produsele de patiserie, prăjituri, chipsuri etc. În opinia cercetătorilor francezi, se impune limitarea procedeelor industriale de preparare a unor sortimente de alimente prin generare de acizi graşi trans. De asemenea, ei propun ca, pe etichete, să fie precizată în mod vizibil prezenţa acizilor graşi trans în compoziţia unor produse.
3. Menţinerea greutăţii normale. După menopauză, excesul ponderal favorizează dezvoltarea tumorilor, inclusiv a celor specifice cancerului mamar. În acest sens, femeile sunt sfătuite să facă eforturi să nu ia în greutate o dată cu instalarea menopauzei. Mai mult, stratul de grăsimi subcutanat stimulează secreţia unei enzime, aromataza, care transformă androgenii (hormonii masculini) în estrogeni, care au un rol major în declanşarea cancerului sânului.
4. Alăptarea. Ultimul raport al Fondului Mondial de Cercetări contra Cancerului insistă asupra efectului pozitiv al alăptatului la sân cel puţin şase luni atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş. O posibilă explicaţie este că, în perioada de alăptare, secreţia de estrogeni se diminuează. Astfel, alăptarea finalizează procesul de maturizare a celulelor mamare, un alt factor protector contra acestei boli.
5. Limitaţi consumul de alcool. Chiar şi în cantităţi mici, alcoolul favorizează cancerul sânului. Este concluzia unui amplu studiu realizat de Institutul Naţional al Cancerului din SUA pe un lot de 184.000 de femei. A bea în mod constant zilnic 1-2 pahare cu alcool creşte cu 30% riscul cancerului mamar. Acest efect este pus pe seama modificării metabolismului estrogenilor. Sfatul medicilor este categoric: beţi cu moderaţie chiar vin de ţară.
6. Faceţi sport. A merge zilnic, în pas alert, aproximativ 30 de minute, a renunţa la lift, a face sport cel puţin o dată pe săptămână.
Iată cum putem reduce cu 40% riscul cancerului la sân. Acest procent se menţine şi în cazul persoanelor cu antecedente familiale. Pentru că la persoanele care aplică acest plan pentru combaterea sedentarismului se observă reducerea nivelului estrogenilor şi întărirea sistemului imunitar.
Citește pe Antena3.ro