x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Vitaminele B9 si B12 ne feresc de fracturi

Studiu - Vitaminele B9 si B12 ne feresc de fracturi

27 Mar 2005   •   00:00

Persoanele care au o cantitate suficienta de vitamina B12 si acid folic (vitamina B9) prezinta un risc mai mic de a suferi fracturi de sold, arata un articol publicat in revista Journal of the American Medical Association.

RADIOGRAFIE. Potrivit medicilor, este in crestere numarul persoanelor care sufera fracturi
PREMIERA. Oricine poate avea un astfel de accident, dar cei mai expusi sunt pacientii care au fost imobilizati la pat, batranii si suferinzii de osteoporoza. Doctorul Sato si colegii sai de la Spitalul Mitate din Tagawa (Japonia) au realizat un studiu pe un grup de 628 de pacienti, carora le-au fost prescrise suplimente nutritive, fiind tinuti sub observatie pe parcursul a doi ani. Vitaminele au fost bine tolerate in acest timp de toti pacientii. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca vitaminele B12 si B9 reduc de cinci ori riscul de a suferi o fractura de sold. Acesta este primul studiu care demonstreaza ca riscurile de osteoporoza si fracturi pot fi controlate prin administrarea vitaminelor B12 si B9, dar mai sunt necesare si alte cercetari pentru confirmarea rezultatelor obtinute de doctorul Sato.

SURSE. Aporturile nutritionale recomandate de vitamina B12 sunt de 3 micrograme pe zi pentru adulti si de 4 micrograme pentru femeile gravide sau care alapteaza. Vitamina B12 se gaseste in toate produsele animale, indeosebi in ficat. Carenta in vitamina B12 nu este deloc rara la persoanele in varsta si la vegetarieni. Necesarul zilnic de acid folic (vitamina B9) este foarte mare: de la 100 la 500 de micrograme, in functie de varsta si starea subiectului. De retinut ca o alimentatie diversificata aduce cantitati suficiente de acid folic. Acesta este prezent in numeroase alimente precum ficatul, laptele, branzeturile fermentate, legumele verzi (spanacul, varza, sparanghelul, broccoli), morcovii. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă