x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sub tirania virusului gripal

Sub tirania virusului gripal

03 Noi 2004   •   00:00

OMS a lansat recent un puternic semnal de alarma asupra unei posibile pandemii de gripa (epidemie extinsa pe un teritoriu foarte mare). Omenirea pare a fi la cheremul virusului gripal. Nu are capacitati suficiente de productie a vaccinului.

MAGDA MARINCOVICI

Suntem mai aproape ca niciodata de o viitoare pandemie de gripa, a declarat duminica Klaus Stohr, un inalt responsabil al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Declaratia se alatura altora facute intr-o conferinta de presa prilejuita de Congresul Mondial privind Agentii Antimicrobieni care a reunit in week-end-ul trecut la Washington peste 10.000 de specialisti.

RECOMANDARI. In fata unui asemenea pericol, OMS recomanda mobilizare la toate esaloanele - laboratoare farmaceutice, comunitatea oamenilor de stiinta - pentru accelerarea procesului de producere a vaccinurilor antigripale. In acest sens, OMS a anuntat pentru 11 noiembrie, la sediul sau de la Geneva, o reuniune a principalilor responsabili. Mobilizarea ceruta de OMS tine seama de extinderea rapida a gripei aviare la pasari in unele tari asiatice. De la inceputul acestui an, 43 de persoane au fost afectate de virusul (H5N1) in Thailanda si Vietnam, dintre care 31 au decedat. Astfel, potrivit OMS, nu e decat o problema de timp ca acest virus sa se adapteze si apoi sa se transmita intre oameni, provocand o pandemie. Precedentele pandemii de gripa au fost inregistrate intre 1918 si 1919, in 1957 si 1968. Prima de acest gen a fost numita "gripa spaniola" si a facut peste 20 de milioane de victime. Or, in opinia extrem de avizata a lui Klaus Stohr, capacitatile actuale de productie la nivel mondial de vaccinuri antigripale sunt total insuficiente. In prezent se produc aproximativ 300 de milioane de doze, iar pentru punerea la punct a unui nou vaccin sunt necesare aproximativ 6 luni.

FATALA. Daca nu actionam imediat, cat mai este timp, nu vom aveam suficiente vaccinuri pentru a face fata unei viitoare pandemii, sustine Stohr.

Conform statisticilor OMS, gripa ucide anual intre 500.000 si 1.000.000 de persoane in intreaga lume. Comisia specializata din cadrul ONU anunta insa ca aceste cifre sunt estimative, deoarece unele tari cum ar fi Rusia nu raporteaza nici un fel de date statistice.

COMBINATIE FATALA
Recent, Shigeru Omi, directorul Biroului OMS pentru regiunea Pacificului de Vest, explica faptul ca este posibila combinarea celor doi virusi gripali (al omului si al pasarilor) si sa intervina mutatii declansatoare ale unei pandemii. "Exista intotdeauna o posibilitate ca din acest gen de epidemie sa rezulte o pandemie, care sa implice uciderea nu doar a sute de persoane, ci chiar a milioane, daca mutatia se va produce", a conchis Shigeru. Potrivit medicului, daca intr-un loc inchis se afla o suta de persoane, iar una cu gripa tuseste fara sa se protejeze, exista riscul ca 95 dintre persoane sa faca boala.

VACCINARE
Dr. Ktahleen Neuzil de la Universitatea din Washington a relevat ca Statele Unite niciodata nu au putut vaccina mai mult de 105 milioane de persoane, in conditiile in care ar trebui imunizate contra gripei 185 de milioane de persoane. Si se pare ca nici in acest an nu va putea fi depasit acest prag, nefiind exclusa posibilitatea de a fi vaccinate sub 100 milioane de persoane. Pentru 2004, Ministerul Sanatatii din Romania a comandat 1,2 milioane de doze pentru vaccinarea gratuita a categoriilor de persoane cu risc crescut de imbolnavire, cantitate insuficienta, daca tinem cont de recomandarile OMS. Potrivit OMS, trebuie vaccinate cel putin 150 de persoane la o mie de locuitori si cel putin jumatate din populatia cu risc sporit de imbolnavire.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă milioane persoane