x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Substanţele chimice otrăvesc şi cordonul ombilical

Substanţele chimice otrăvesc şi cordonul ombilical

de Magda Marincovici    |    29 Sep 2010   •   00:00
Substanţele chimice otrăvesc şi cordonul ombilical
Sursa foto: /Thinkstock

"Peste 50% din copiii din ţara noastră prezintă grade variabile de obe­zitate", avertizează profesorul doctor Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.



Încă de la venirea pe lume, co­piii sunt supuşi unui lanţ de agresiuni, printre care supralimentaţia şi hipermedicaţia. La noi, încă de la naşterea copiilor, funcţionează un principiu: cu cât bebeluşul e mai durduliu, cu atât e mai sănătos. Iar mai târziu, acest principiu se transformă în "grasă şi frumoasă", ca semn al sănătăţii depline. Ceea ce este complet eronat.

Profesorul Burlea atrage atenţia că sugarii sunt extrem de vulnerabili, deoarece încă nu au consolidate mecanismele imunităţii. În aceste condiţii, ei fac cu mare dificultate faţă exceselor. Excesul alimentar. Excesul de medicamente, în special de antibiotice.

Fenomenul este prezent la cote alarmante pe tot mapamondul. Doctorul Murray Clarke, fondator al companiei ChildLife Essentials, aflat în ţara noastră cu prilejul seminarului "Perspective actuale asupra sănătăţii copilului", semnalează creşterea alarmantă a numărului copiilor cu diverse suferinţe, care "trec drept tulburări obişnuite". Un studiu efectuat în 2007 în Statele Unite arată că 1 din 5 copii are o problemă medicală care-i va marca toată viaţa dacă este lipsit de un tratament corespunzător. Astfel, în ultimii 20 de ani se înregistrează o creştere a patologiilor infantile: cu 300% la alergii (din 1980 până în prezent), cu 160% la astm, cu 30% la obezitate, cu 400% la hiperactivitate, cu 300% la diabet. Azi, în Europa, un copil din 80 suferă de autism, iar în SUA, unul din 150.

În opinia doctorului Murray Clarke, principalele cauze ale acestor afecţiuni la copii sunt: scăderea calităţii alimentelor, poluarea mediului, suprautilizarea medicamentelor, mai ales a antibioticelor. Sunt amendate obiceiurile alimentare greşite, alimentaţia fast-food bogată în aditivi nocivi. Sunt studii care au identificat peste 280 de substanţe chimice în sângele din cordonul ombilical, transmise de la mamă la făt.

Soluţiile susţinute de cei doi specialişti vizează modificarea stilului de viaţă şi în special a modului de alimentaţie a copilului. În acest sens, prof. Burlea insistă asupra beneficiilor alimentaţiei la sân, laptele matern fiind cel mai complex aliment natural, capabil să întărească sistemul imunitar. Colostrul, laptele gălbui, lipicios matern, secretat la sfârşitul sarcinii, reprezintă hrana perfectă pentru nou-născut. Potrivit OMS, alăptatul exclusiv la sân este recomandat până la 6 luni şi poate fi continuat cu alte alimente până la 2 ani.

Cercetătorii de la Universitatea Lund şi de la Universitatea Gothenburg din Suedia au anunţat în revista PlosOne că au descoperit în laptele matern o substanţă - human alpha-lactalbumim made lethal to tumor cells - care are proprietatea de a distruge celulele maligne. Doctorul Murray Clarke propune ca soluţie suplimentele alimentare pentru asigurarea necesarului de nutrienţi şi pentru îmbinarea medicaţiei alopate cu te­rapii complementare naturale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă