SOS ● Efectele asociate radioterapiei
Un medicament experimental reuşeşte să protejeze celulele sănătoase
gastrointestinale şi măduva osoasă de radiaţiile administrate în
tratamentele anticancer.
SOS ● Efectele asociate radioterapiei
Un medicament experimental reuşeşte să protejeze celulele sănătoase gastrointestinale şi măduva osoasă de radiaţiile administrate în tratamentele anticancer.
Deşi radiologia este o armă considerată eficientă pentru distrugerea tumorilor canceroase, totuşi este asociată cu efecte devastatoare asupra celulelor sănătoase ale organismului. În aceste condiţii sunt necesare medicamente care să reducă amploarea acestor efecte, arată articolul consacrat acestui subiect publicat în numărul de la 11 aprilie al revistei Science.
Noul medicament, numit CBLB502, a fost testat pe animale de laborator (cobai, maimuţe). El a reuşit să protejeze celulele gastrointestinale şi măduva osoasă sănătoase ale acestor animale, fără să reducă eficienţa tratamentului radiologic asupra celulelor cancerigene, explică autorul principal al acestei cercetări, Lyudmila Burdelya, de la Roswell Park Cancer Institute din Buffalo.
EFECT. Acest tratament activează mecanismul molecular la care unele celule cancerigene recurg pentru a scăpa de sub acţiunea de distrugere prin radiaţii, spune Lyudmila Burdelya. O singură doză din acest medicament este suficientă pentru a asigura protecţia animalelor de laborator contra dozelor letale ale radiaţiilor. Cercetătorii antrenaţi în acest studiu au anunţat că testele vor fi extinse din această vară şi asupra omului. Pentru doctorul Richard Kolesnick de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York, această cercetare reprezintă un pas important în rezolvarea problemei efectelor secundare ale radioterapiei. Referitor la acest medicament, reputatul cancerolog dr Preet Chaudhary de la Universitatea din Pennsylvania aprecia că aceste cercetări sînt decisive în lupta contracronometru cu cancerul. Radioterapia este modalitatea de tratament ce utilizează radiaţii ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale, fără a determina alterări grave şi ireversibile asupra ţesuturilor sănătoase din jurul tumorii.
Citește pe Antena3.ro