x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Teste care "văd" boala înainte ca aceasta să atace

Teste care "văd" boala înainte ca aceasta să atace

de Magda Marincovici    |    05 Iun 2010   •   00:00
Teste care "văd" boala înainte ca aceasta să atace
Sursa foto: /Thinkstock

Să fii cu un pas înaintea bolii. Este o performanţă ce aduce imense beneficii: costuri mai mici, mărirea speranţei de viaţă în condiţii de calitate. Şi este posibil prin noi biomarkeri, combinarea ima­gisticii cu teste speciale de laborator.

Troponin-I-Ultra este un biomarker care detectează în faze precoce boli ale inimii care ne pun viaţa în pericol. Acest test relevă concentraţia troponinei în sânge. Dacă sunt depăşite valorile normale, este o dovadă că inima este afectată. Medicii examinează cu ajutorul unui cateter cardiac şi constată că arterele pacientului sunt îngustate. Cardiologii implantează un stent - un mic tub de metal pentru dilatarea arterelor - şi, astfel, pacientul poate fi salvat de la un infarct.

Aceste manevre salvatoare se impun când pacientul ajunge la camera de gardă cu dureri în piept, tulburări de respiraţie, panicat. Sunt simptome care indică medicului un posibil infarct. Totuşi, examinările medicului, EKG-ul nu susţin suspiciunile iniţiale. În aceste situaţii premergătoare unui atac de cord, medicul are la dispoziţie testul Troponin-I-Ultra, pus la punct de Siemenes Healthcare Diagnostics, care indică concentraţiile troponinei din sânge.

Troponina este  o proteină, prezentă în mod normal doar la nivelul inimii şi secretată în sânge ca rezultat al morţii celulelor musculare cardiace. Ea este detectabilă la aproximativ trei ore de la debutul atacului de cord, înregistrând valori maxime după circa 20 de ore. Testul ajută medicul să salveze viaţa pacientului, mai rapid şi cu bani mai puţini.

Testul fibrozei hepatice avansate (ELF). Ciroza, cancerul ficatului, boli severe, dătătoare de moarte, pot fi şi ele depistate în faze incipiente, mărind şansa la viaţă a pacientului. ELF "vede" semnele fibrozei ficatului  şi supraveghează traseul bolii. Pentru confirmarea celor două diagnostice este necesară biopsia, respectiv prelevarea de ţesut. Comparativ cu ELF, biopsia poate rata dacă acul nu este dirijat exact în ţesutul afectat de boală. Fibroza apare ca efect al acţiunii unor virusuri, a excesului de alcool sau a unor afecţiuni metabolice, implicând reducerea capacităţii de funcţionare a ficatului.

Biopsia mai poate fi evitată şi în cazul cancerului de prostată. Testului PSA (antigen specific prostatic) i se mai adaugă o tehnică de imagistică specială, care evidenţiază cancerul de prostată. Această tehnică imagistică Siemens scuteşte pacientul de o manevră neplăcută şi, totodată, sporeşte mult certitudinea diagnosticului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă