x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Testiculul trebuie coborât din burtă

Testiculul trebuie coborât din burtă

de Florin Condurateanu    |    18 Mar 2011   •   19:05
Testiculul trebuie coborât din burtă
Sursa foto: /Thinkstock

156998-thinkstock105691792.jpgTesticulele coboară din abdomen în punga lor, adică în scrot, în momentul naşterii. În acest scrot, testiculele îşi pot îndeplini rolul de fabricare a spermatozoizilor. Însă nu rareori se întâmplă ceva nefiresc, la unii băieţi unul dintre testicule rămâne în burtă, nu coboară în scrot. Între băieţii nou-născuţi, se află unii care rămân cu testiculul necoborât şi frecvenţa este de 7%-10%. Locul anormal unde rămâne testicul în burtă creează două riscuri. Testiculul rămas în burtă creează riscul de cancerizare a lui.

Al doilea dezavantaj este că bărbatul cu unul dintre testicule necoborât poate deveni infertil. Jumătate dintre bărbaţii cu unul dintre testicule rămas în abdomen sunt infertili. Testiculul din burtă nu produce spermatozoizi. Neco­borârea unuia dintre testicule trebuie descope­rită încă de la naştere. Soluţionarea acestei situaţii anormale se rezolvă de chirurg. Intervenţia chirurgicală pentru coborârea testiculului rămas în abdomen trebuie făcută până la vârsta de 2 ani a băieţelului. Operaţia nu se face cu endoscopul, ci cu bisturiul. Tăiătura la operaţia e mică, de 4-5 centimetri, precum incizia întreprinsă la o operaţie de apendicită. Chirurgul caută în timpul operaţiei testiculul amplasat anormal în abdomen, îl găseşte, îi fixează vasele şi nervii şi apoi este deplasat în scrot, în punga firească unde este fixat. Se fac două puncte de cusătură pentru ca testiculul să nu se răsucească în scrot. În pri­mii doi ani după operaţie, trebuie să se facă dese controale pentru a se verifica dacă testiculul mutat produce spermatozoizi.

Şi fiindcă a venit vorba despre drumul testiculului din burtă în scrot, iată alt necaz care poate apărea din această mutare. Continuă explicaţiile asistent universitar doctor Cristian Surcel, medic specialist şi chirurg urolog la Centrul de transplant renal şi urologie de la Spitalul Fundeni.

Coborârea testiculului din burtă în punga numită scrot lasă un canal şubred în pereţii abdomenului. Acest canal, acest drum al testicului va avea mereu o rezistenţă scăzută şi acolo pot apărea herniile inghinale. Este vorba despre herniile la încheietură, la stinghia piciorului. Pereţii acestui tunel, ai acestui canal, pot lăsa să iasă în afară organe din burtă, porţiuni de intestin, peritoneu, adică căptuşeală interioară a abdomenului. Soluţia este operaţia, chirurgul coase, reconstruieşte zona de abdomen şubred care a lăsat să iasă afară organe din burtă şi, eventual, montează o plasă pe acel perete a abdomenului pentru a face mai trainică repararea.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei