Tratamente personalizate în funcţie de profilul genetic este unul dintre subiectele de maximum interes aflat pe agenda celei de-a V-a ediţii a Simpozionului "Academician Nicolae Cajal" (14-16 aprilie, Bucureşti).
Preşedintele simpozionului, profesorul doctor Irinel Popescu, precizează că oncologia translaţională, medicina regenerativă (terapii celulare) şi virusologia sunt temele principale ale acestui eveniment.
După ce în anul 2000 s-a identificat structura completă a genomului uman, acum se încearcă identificarea acelor gene implicate în diferite tipuri de cancer. "În cazul nostru, se studiază celulele implicate în cancerul colo-rectal, pancreatic şi cancer hepatic, în acest sens, pe plaforma Fundeni, acumulându-se un mare capital de experienţă. În prezent, se încearcă identificarea unor markeri pentru depistarea precoce a acestor tipuri de cancer şi, pornind de aici, realizarea de noi tratamente specifice, care să antagonizeze modificările la nivelul genelor respective", spune prof. dr Irinel Popescu.
PROFILUL GENETIC
Un domeniu foarte important legat de oncologia translaţională este medicina personalizată. Asta înseamnă că bolnavii au sau nu au anumiţi markeri la nivelul genomului, au sau nu au anumite gene care predispun la unele forme de cancer. Ceea ce se ştie foarte bine în momentul de faţă, iar în funcţie de profilul genetic se ştie la ce tratament răspunde sau nu bolnavul respectiv.
Ca atare, profilul genetic pentru fiecare pacient este esenţial. Medicul român Florin Şelaru de la Universitatea Johns Hopkins (SUA), prezent la evenimentul de la Bucureşti, spune că au obţinut un grant de cercetare, prin care tuturor bolnavilor de cancer internaţi aici li se efectuează profilul genetic. Ceea ce înseamnă aproximativ 40.000 de dolari pentru un pacient.
La Simpozionul "Nicolae Cajal", găzduit de Biblioteca Academiei, participă reputaţi profesori doctori români şi străini, printre care Ştefan Constantinescu de la Institutul Ludwig, Dan Duda de la Harvard Medical School, Constantin Ionescu-Târgovişte etc. simpozionul are o secţiune specială consacrată virusologiei, domeniu în care a excelat profesorul Nicolae Cajal, exemplu pentru dorinţa vie de cunoaştere, de îmbunătăţire permanentă a rezultatelor prin cercetare.
"Profesorul Cajal este un exemplu pentru orientarea cercetării spre necesităţile bolnavului, cel care le aşteaptă, de fapt, cel mai mult. Dar şi pentru dorinţa de a împărtăşi şi altora rezultatele obţinute, de a coopera, de a fi împreună în folosul ştiinţei şi al medicinei", subliniază profesorul Irinel Popescu.
Citește pe Antena3.ro