x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tusea, distracţia fumătorului

Tusea, distracţia fumătorului

de Florin Condurateanu    |    26 Iul 2009   •   00:00

Bolile de plămâni se întind pe o scară largă, de la o bronşită banală până la temutul cancer de plămâni. Ca în atâtea boli, este important mo­men­tul când se descoperă boala. Cu cât diagnosticul este pus mai devreme, şi tratamentul te pune pe picioare.

Lu­mea ar trebui să înţeleagă că a rămas foarte importantă, în domeniul plămânilor, bătrâna radiografie. Oa­menii ar trebui să-şi facă măcar o dată pe an câte o radiografie, fiindcă acolo se poate observa orice pa­tă, orice opacitate care semnalează prompt cum că e ceva în neregulă în plămâni. Există o serie de simptome care sună alarma în domeniul plămânilor. Aceste simp­tome sunt: tusea, ex­pec­to­ra­ţia, scuipatul de sân­ge, dispneea (sufocarea), durerea şi tumoarea care se poate pipăi. S-au explicat câteva ti­puri de tuse da­tă de inimă, de refluxul gastroesofagian, de o stare psi­hi­că. Uneori, în bloc sunt treziţi din somn locatarii de pe o scară, din cauza tuşitului unui ve­cin chiar din pri­me­le ore ale dimineţii.

Prof. gen. dr Teodor Horvat, şe­ful Clinicii de chirurgie toracică de la Spi­talul Militar Central, spune  că tusea de dimineaţă e o curăţire a tra­se­u­lui traheei şi bronhiilor după o noap­te, când se adu­nă secreţii. Această tuse de di­mi­nea­ţă trebuie să-i dea de gândit omului şi cel mai des diagnostic este bron­şictazia, boală care explica­tă sumar înseamnă că bron­hiile îi sunt dilatate şi aco­lo bălteşte secreţia. Dar cel mai des se întâlneşte la fumători această tuse de dimineaţă, numită chiar tu­se tabagică. Fumătorul tuşeşte intens, scuipă secreţii şi, după ani de tras din ţigare, se instalează o bronşită cro­nică.

Când însă omul tuşeşte nu numai dimineaţa, ci tusea se continuă pe parcursul zilei, e semn că a apă­rut şi altceva faţă de banala tuse tabagică. În cel mai rău caz este vorba despre un cancer pulmonar. Există o tu­se şi cu expectoraţie puţină şi albicioasă în astm. Dar există şi o tuse cu expectoraţie bruscă de circa 500 ml cu puroi, în abcesul pulmonar. Când tusea elimină li­chid limpede, mult, între 500 şi 800 ml, poate fi un chist hidatic pulmonar care s-a spart. Uneori, omul tu­şeş­te şi evacuează fiere şi atunci chistul hidatic este în ficat.

×